Minden év májusának első keddje az asztma világnapja, 2019-ben hetedikére esik. Ha nem is vagy érintett, akkor is ismerheted a betegséget, de vajon mennyire? Bemutatunk tíz fontos tényt, amit sokan nem vagy rosszul tudnak.

1. A gyerekem nem biztos, hogy kinövi az asztmát

Leggyakrabban hároméves korban jelentkezhetnek a tünetek, a kisgyermekek 50 százaléka még felnőttkorában is nyögi az asztmás panaszokat.

2. Az asztma nem befolyásolja az élettartamot

Az asztmások és a nem asztmások élettartam hasonló, de ehhez az is kell, hogy az előbbiek folyamatosan kezeljék a betegséget.

3. A dohányzás az asztma egyik fő oka

Rengeteg indok szól a dohányzás ellen, az asztma az egyik legfontosabb. Minden egyes elszívott cigarettával könnyebben alakulhat ki a betegség és súlyosabbak lehetnek a tünetek.

4. A legtöbb asztmás haláleset oxigénhiány matt következik be

Az oxigénhiány a vezető halálok az asztmások körében. A vér oxigén koncentrációja 92% alá esik, ezt jelzi többek között a bőr és a körmök kékre színeződése. A gyors oxigénadagolás ilyenkor életet menthet.

5. Magyarországon 300 000 ember szenved asztmában

Nem népbetegség, de legyinteni sem szabad rá, hazánkban nagyjából 300 000 asztmás beteget tartanak nyilván. Világszerte körülbelül 300 millió embert érint, közülük 250 ezren bele is halnak a betegségbe.

6. A fiúk kétszer akkora eséllyel lehetnek asztmások, mint a lányok.

Okát nem tudni, de az „erősebbik nem” körében dupla akkora esélye az asztma kialakulásának. Vélhetően a légutak funkcióinak különböző fejlődési modelljei állhatnak a háttérben.

7. A sportolóknál is kialakulhat

Az élsportolók körében is gyakori jelenség, az egyik legkedveltebb sportág, a kerékpározás esetében 50 %-os az előfordulási aránya.

8. Az asztmát nem lehet meggyógyítani

Az orvostudomány mai állása szerint a betegség nem gyógyítható, de gyógyszeres kezelés mellett a legtöbb beteg tünetmentes lehet, vagy minimalizálhatja a tüneteit.

9. A C-vitamin nem sokat segít

Egyelőre még nem bizonyított, hogy a C-vitamin hasznos az asztma ellen, de mivel létszükséglet, a legjobban tesszük, ha minél többet viszünk be a szervezetünkbe.

10. Nagyobb eséllyel leszek beteg, ha volt a családomban asztmás

Ha a családban már valakinél diagnosztizálták ezt a légúti betegséget, bizony esélyesebb, hogy nálad is kialakul.