A lazacból készült termékek világpiaca évről-évre növekszik. Ennek a gazdasági fejlődésnek megfelelően a Balti-tenger lengyel partvidékén található legnagyobb hal-konzervgyár kapacitása is növekedésnek indult, területének mérete mára már több mint 95 000 m². A gyártás, a komissiózás és a raktározás hűtése az általunk gyártott hűtőkomponensekkel történik.

A körülbelül 3000 alkalmazottat foglalkoztató komplexum több mint 60 000 tonna füstölt és pácolt lazac specialitást dolgoz fel évente. Klasszikus portfóliójukat ezen felül bővítették további sushi és halászlé gyártósorokkal. Ügyfelünk szerint az üzem a világ legnagyobb, technológiailag legfejlettebb és leghatékonyabb lazacfeldolgozó üzeme.

Hatékony termelés

A friss nyers hal 40%-a cég skóciai és norvégiai lazacfarmjairól származik ezzel biztosítva az állandó ellátást és a stabil, fenntartható árakat. A rendkívüli módon automatizált és szorosan ütemezett gyártás során egyáltalán nem keletkezik halhulladék. Az emberi fogyasztásra alkalmatlan részeket az állati élelmiszeripar számára értékesítik.

A gyártási létesítmények bővítése során az első építési szakasz erőműjének hideg levegőellátását is az új dimenziókhoz igazították, a meglévő üzemtechnikát és géptermet pedig ennek megfelelően alakították át. Mivel az elvégezendő feladatok határideje felettébb szűk volt, így a Güntnernek minden alkatrészt pontosan, előre egyeztetett időpontban kellett szállítania.

Hideg levegőellátó berendezések átalakítása és bővítése

Két párhuzamos, ammóniával működtetett kompresszoros állvány van felszerelve a gépterembe. Mind a két egylépcsős dugattyús kompresszor és egy csavaros kompresszor kombinált kompresszorszerkezetet alkot, sorba kötve. A dugattyús kompresszorok az alapterhelést látják el, míg mindkét csavaros kompresszor a csúcsterhelésekhez szolgáltatja a hideget. A gazdaságosan nem használható gépteremből származó hő két párologtató kondenzátoron (mindegyik 2520 kW / 8599 MBTU / h kondenzációs kapacitás mellett), valamint léghűtéses kondenzátorokon keresztül jut el a környezetbe.

Az alacsony hőmérsékletű zónában különálló csövekben áramlik a forró gáz a léghűtők (tekercs és belső tálca) leolvasztására. Hosszú távon ez a leolvasztási típus gazdasági szempontból életképesebbnek bizonyult, mint az elektromos leolvasztás – a magasabb beruházási költségek ellenére is.

A fagypont alatti hőmérsékletű helyiségeket a Güntner közvetlen ammónia-párologtatói hűtik – ezek a helyiségek az alacsony hőmérsékletű tároló és fagyasztó helyiségek (-25 ° C) és az előhűtéses helyiségek (-8 ° C és -15 ° C).

A legújabb építési szakasz több mint 1000 m2-es érlelő-, tároló-, csomagoló- és megrendelőhelyiségeiben a GGHN CUBIC Vario egységek vannak felszerelve. Ezeket a GGHN egységeket különféle érlelő helyiségekben is telepítik a lazac számára, amelyet hidegen füstölnek és kaporral vagy borssal pácolnak. Az egységek ezeket a helyiségeket 0 ° C és 4 ° C közötti hőmérsékletre hűtik. Szenzoros okokból minden halterméknek vannak érési helyiségei.

A léghűtők külön klimatizációs tekercsei szükségletalapú és megbízható páramentesítést biztosítanak a helyiség levegőjéhez. Erre különösen a napi takarítás és fertőtlenítés után van szükség, mivel a helyiségek alapvető szellőztetése nem elegendő a páramentesítéshez. A párás területek levegőjét a hűtőben lehűtik, ezáltal pára mentesítik, majd meleg sóoldattal ismét a kívánt hőmérsékletre melegítik. Ezzel a léghűtőbe integrált szárítási funkcióval minden helyiség külön-külön beállítható a kívánt relatív páratartalomra.

Gyártási Osztályra a Güntner DUAL Vario egységek lettek telepítve, ahol az alkalmazottak összeszerelő sorokon vagy gépeken dolgoznak. Ezek a HACCP minősítésű léghűtők a feldolgozó helyiségekben 10 ° C hőmérsékletet tartanak fenn.

Korrózióvédelmi koncepció

A sóoldat-hűtők speciális korrózióvédelemmel rendelkeznek, hogy hatékonyan ellenálljanak a sós és füstös aeroszoloknak, valamint az agresszív lúgos és savas tisztítószereknek (pl. Teljesen vagy részben rozsdamentes acélból készülnek, vagy porszórt burkokkal, uszonyokkal és tálcákkal vannak ellátva). . A rozsdamentes acél a halfeldolgozó alkalmazásokban használt léghűtők választott anyaga, mivel a fémeket füst és sós aeroszolok érik, ebből adódóan sokkal érzékenyebbek a korrózióra.