Ha szeretitek az aktív pihenést, akkor pattanjatok biciklire a hétvégén, és tekerjétek körbe a Velencei-tavat! Nyáron sok család, baráti társaság és szerelmespár keresi fel országunk harmadik legnagyobb tavát, azért, hogy kikapcsolódjon, strandoljon, pihenjen vagy kellemes környezetben sportoljon.

Velencei-tó Országunk harmadik legnagyobb és egyben egyik legkedveltebb természetes tava. A „Napfény tavát” évente 2050 órában süti a nap, átlagmélysége 1,5 méter, így Európa egyik legmelegebb édesvízű tava. Vize gyógyhatású, kénhidrogéntartama segít a reumatikus panaszokon.

Honnan érdemes indulnunk?

Velence körülbelül másfél-két óra alatt autóval és vonattal is elérhető Tatáról indulva.

A sportolni vágyók leggyakrabban a velencei korzót választják kiindulópontnak, mert a túra végeztével, ide visszatérve könnyedén hűsíthetik magukat egy kellemes üdítővel, finom hekkel vagy fagylalttal.  Érdemes az óramutató járásával ellentétes irányba megkezdeni a tó megkerülését.

A Velencei-tó kör 33 km-ének megtételéhez nincs szükség különösebb edzettségre, hiszen szinte emelkedők nélkül, sík terepen tudjuk megtenni a teljes távot. Az út során nyugodtan és kellemesen csodálhatjuk meg a táj és a tó adta természeti szépségeket. Gyaloglás, futás vagy biciklis túra esetén teljesen ingyen közlekedhetünk ezen az útvonalon.

A tókör során számos élménnyel gazdagodhatunk, hiszen több strand is az utunkba akad. A kerékpárút mellett több ivókúttal is találkozhatunk, ahol felfrissíthetjük magunkat, valamint a déli parton több boltba is betérhetünk, ha megszomjaznánk vagy megéheznénk. Az út nagyjából felénél található a Pákozdi Arborétum és a Katonai Emlékpark is, amik tökéletes opciók lehetnek a megállóra, ha még több természetre vagy történelmi élményekre vágyunk.

A nagy meleg és a napszúrástól való félelem se riasszon minket vissza, hiszen az út több szakaszán is tekerhetünk árnyékos részen, ráadásul biciklizés közben a szembe jövő levegő folyamatosan hűt. Érdemes sapkát, naptejes és elegendő folyadékot is magunkkal vinni!