Látogass el az Öreg-tóhoz és légy részese a télköszöntő madarak fesztiváljának!

 

A Tatai Vadlúd Sokadalom a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, továbbá a Duna-Ipoly Nemzeti Parki Igazgatóság közös szervezésében megvalósuló természetvédelmi esemény igazi ünnep a természet- és a madárbarátok számára. A fesztivál évről-évre egyre több természetkedvelőt vonz határon innen és határon túlról. Magyarország egyik legnagyobb természetvédelmet népszerűsítő rendezvénye, melyet minden év novemberének utolsó szombatján rendeznek meg az Öreg-tó partján.

Az Öreg-tó a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik, 2005 óta pedig az Európai Unió természetvédelmi-ökológiai hálózatának magyarországi alapját képző Natura 2000 területeinek is szerves részét képzi. A pihenőhely leglényegesebb vonzereje az ideérkező madártömegek számára, hogy a 201,5 hektáros tó területe novembertől februárig leeresztve, alacsony vízszinten áll. Az elmúlt 30 év kutatásai bebizonyították, hogy a téli alacsony mesterséges vízszintnek van egy optimális tartománya, melynél sem az alacsonyabb, sem a magasabb nem kedvez a hozzánk érkező vadludak számára.

Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak már évszázadokkal ezelőtt is itt, a tatai tó leeresztett medrében, a hajdani mocsárvidéken találtak pihenőhelyet vonulásuk során és minden év novemberében visszatérnek, hogy a téli időszakot nálunk töltsék, majd február és március környékén visszainduljanak az északi költőhelyeik irányába. A tatai tavak környékén esetenként 30-40 ezer vadlúd és számos más fokozottan védett vízimadár telel, ami európai mércével is kiemelkedő.

  A madárvonulás lélegzetállító látványa a fesztivál legfőbb attrakciója, mely a köré szerveződő programokkal egész napos kikapcsolódást és feltöltődést nyújt a természetszerető és madárbarát kicsik és nagyok számára egyaránt. A tatai Öreg-tó az egyedüli olyan madár-pihenőhely Európa szerte, melyet egy város szinte teljesen körbevesz, ezért ez a látványosság az egész kontinensen példa nélküli. Mindenki számára lesz lehetőség teleszkópos madármegfigyelésre, mellyel szinte testközelből megfigyelhetőek az amúgy félénk madarak. Többek között előadásokkal, kiadványokkal bemutatókkal, játszóházzal és számtalan más, színes programmal vár mindenkit november 30-án a XIX. Tatai Vadlúd Sokadalom. Látogass ki a tatai Öreg-tó partjára és légy részese a télköszöntő madarak lenyűgöző ünnepének! A rendezvény és annak valamennyi programja ingyenes, további információ és részletes programterv a rendezvény honlapján.