Megérkezett a jó idő, a napsütés, menjünk hát kirándulni! Fedezzük fel Tata és környékének legszebb, vagy épp legrejtettebb kirándulóhelyeit. Íme néhány, amit a családosoknak, kisgyerekeseknek ajánlunk.

 

A Kálvária domb és a Fellner Jakab-kilátó

Tata városának a szélén, egy mészkősziklán magasodik a barokk Kálvária szoborcsoport, melyet Schweiger Antal faragott 1770 körül. Nem messze tőle, található egy elbűvölő kis fehér kápolna, odébb pedig a műemlék víztorony.

A kápolnát a korábban itt magasodó XIV. századi, gótikus Szent János-templom maradványaiból – részben elbontották, apszisát felhasználták – épült 1755-ben, Fellner Jakab tervei alapján. Érdemes bekukkantani, mert a kis kápolna barokk és rokokó külseje, barokk freskót rejt a mennyezetén.

A Kálvária-domb fő látványossága a dombtetőre épült 40 méter magas Fellner Jakab kilátótorony. Az épület eredetileg sörétöntő toronynak épült 1939-ben, de az 1960-as évektől már idegenforgalmi célokra használták. A tetején lévő nyitott teraszra közel 200 lépcső vezet fel, ahonnét csodálatos panoráma tárul elénk. Nem csak Tata egész városát, és az Öreg-tavat de a távolban Gerecse és a Vértes hegyei is jól láthatóak.

A lankás dombra egy rövid kis sétával jutunk fel, de csupán a látvány miatt is érdemes felkapaszkodni. Akár az Öreg-tó irányából, akár a város felől jövünk, megéri a röpke séta, de a közelben akár autóval is leparkolhatunk.

A Kálvária-szoborcsoport egyik kőkeresztje. Műemlék ID 6433. Fellner Jakab kilátó (középen) A háttérben a református templom tornya (balra) és a plébániatemlom (jobbra).- Komárom-Esztergom megye, Tata, Kálvária-domb (forrás)

 Tatai Fényes Tanösvény

A Fényes Tanösvény a tatai Fényes nevű városrészben található, ahol régebben számtalan kristálytiszta forrásvíz tört fel. A XX. századi mélyművelésű bányászat miatt azonban ezek a források az 1970-es évekre elapadtak. Ahogy a rendszerváltás környékén bezártak a bányák, a természet is újra feléledt, a forrásokból újra elkezdett bugyogni a friss, tiszta víz, és a környék lápvidéke is újra megtelt vízzel.

A tanösvény, egy cölöpsétány, ami 2015-ben készült el, és majd 1,5 km hosszú. Végig sétálva rajta, több információs pont is található, ahol részletes és színes leírásokat, képeket kaphatunk a láp életéről. A táj nyugalmát és szépségét garantálja, hogy szigorúan védett terület; rengeteg ritka növény és állat élőhelye.

Aki ellátogat ide, annak érdemes 1.5-2 órát rászánnia a kellemes sétára. Jó hír, hogy az útvonal, babakocsival is jól járható.

 Agostyáni Arborétum

Az Agostyáni Arborétum, mely a Gerecse Tájvédelmi körzet gyöngyszeme, a páratlan szépségű Bocsájtó-völgyben található. Ez a 30,5 hektárnyi zöld terület a természetjárók körében is igen népszerű. Tatától mindössze 5 perc autóútra található, de kerékpárral és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető.

A völgy különleges mikroklímáját Esterházy Móric fedezte fel, akinek a kezdeményezésére indult meg a Szlavón tölgyek, illetve európai vörösfenyők telepítése is, melyek ma az arborétum legidősebb fái. Bár a vidékre a fenyőerdő nem jellemző, az itt elültetett vörösfenyők láthatóan mégis kiválóan érzik magukat.

A kert kisgyermekekkel is rendkívül jó program, hiszen rengeteg tér van szaladgálni, és friss levegő a babakocsiban alváshoz is kiváló. Ha már ott vagyunk, a fák között megbúvó aprócska tavat se hagyjuk ki. Élvezzük a számtalan különleges fa- és érdekes cserjeféléket és ha épp arra vágyunk, a csendet és a nyugalmat. A vadregényes kertet az év bármely időszakában érdemes meglátogatni, hiszen minden évszakban más arcát mutatja, és más élményt nyújt a táj.

Angolkert, avagy Angolpark

Bár erről a helyről már sokan hallottak, mégis kevesen szánnak rá időt, hogy felfedezzék maguknak. Nem sokan tudják, de a parkban az un. „műromok” voltaképp igazi romokból készültek az 1800-as évek elején, mégpedig a vértesszentkereszti apátság romjaiból és római-kori romok felhasználásával.

A kertben található továbbá egy Török Mecset is, egy mesterséges barlang (Avernus-barlang), a Kazinczy-pad, a szépen felújított pálmaház és egy kissé elhagyatottnak tűnő kiskastély is. Érdekesség, hogy itt telepítettek először Magyarországon szomorúfüzet, ami az óriás platánokkal együtt rendkívül romantikus képet ad a kert egészének.

A kert bejáratánál található a Barta kávéház, melyet kár kihagyni; pazar, helyben készült süteményeket és fagylaltokat kínálnak, és mindezt varázslatos békebeli környezetben.