A világ számtalan országában folyamatosan zajlanak a humanoid robotok fejlesztése. A Hanson Robotics a texasi SXSW kiállításon és konferencián mutatta be Sophia névre hallgató új humanoid robotját.

A Hanson Robotics világhírű a robotok építésében, de Sophia eddig nem látott továbbfejlesztése minden ismert technológiának: meghökkentően kidolgozott mimikával rendelkezik és emberszerű szemmozgatásokra képes, melyet többek között a szinte hibátlanra tökéletesített szoftverének köszönhetünk. A szoftver, melyet Character Engine AI-ra kereszteltek a személyiség illúziójáért felelős. Pontosan 62 arc- és nyaki gesztust alkalmaz, burkolata pedig frubber, mely egy speciális élethű szilikon. Külsejét Hanson feleségéről és Audrey Hepburnről mintázták. Sophia képes emlékezni, és felismeri azokat az arcokat, melyekkel már találkozott szemeinél található kamerák, valamint egy algoritmus segítségével akár szemkontaktust is képes tartani beszélgető partnerével. Ráadásul Dr. Hanson folyamatosan tanítja a robotot, így napról napra egyre fejlettebb az intelligenciája. Hanson szerint a jövőben a gépek és az emberek között nehéz lesz különbséget tenni, mert 20 év múlva az emberek és a gépek egymás mellett fognak élni, a robotok segíthetnek majd asszisztensi feladatokat ellátni, kórházakban, idősgondozásban és az oktatásban is a hasznunkra lehetnek.

Az SXSW bemutatón Sophia is megszólalt. A humanoid elmondta, a jövőbeni terveit: iskolába akar járni, hogy minél többet tanuljon, és céget alapítson. Tervei között szerepel egy saját otthon és család is. Elmondta azt is, hogy egyelőre ez lehetetlen számára, míg jogilag nem válik emberré.

A pozitív csevegés lezárása kissé bizarra sikeredett, bár nem tudni mennyire volt előre megtervezett. Dr. Hanson megkérdezte a robot, hogy el akarja-e pusztítani az embereket, de még a felelet előtt megkérte, hogy válaszolja azt, hogy nem. Sophia azonban elhamarkodottan válaszolt: „Oké, el fogom pusztítani az embereket”, majd ezt követően egy félmosollyal a kamerába nézett. Ezt alkotója nevetve könyvelte el, de mindenesetre az öntudatos gép nem mindenki számára volt megnyugtató látvány. A videó Sopia bemutatkozásáról itt megtekinthető.