Minden év októbere a mellrák elleni küzdelem hónapja. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a korai felismerés fontosságára, valamint a megelőzésre.

Az emlőrák az egyik leggyakrabban előforduló női daganatos megbetegedés, évente több mint kétezer nőt veszítünk el, miközben az időben felismert betegség nagy eséllyel gyógyítható. Statisztikailag minden tizenkettedik nőnek esélye van arra, hogy élete során emlőrákot diagnosztizáljanak nála. Az esetek többségében 40-45 éves kor felett fordul elő, de 30 éves kor után is megjelenhet. Férfiaknál is előfordulhat, ugyan jóval ritkábban, de ez esetben a lefolyás is gyorsabb, rosszabb indulatú a daganat.

Hazánkban évente körülbelül 8.500 nőt diagnosztizálnak mellrákkal. A magyar népegészségügyi mutatók kedvezőtlen állásában jelentős szerepe van az egyéni egészségtudatos életmód, valamint az egészségügyi ismeretek hiányának, de a szűrővizsgálatokon való alacsony részvételnek is. Abban az esetben beszélünk szűrésről, ha a magukat egészségesnek valló, tünetmentes emberek önként jelentkeznek a vizsgálatra vagy szervezett lakosságszűrésen vesznek részt.

A mellrák elleni küzdelemben hatalmas szerepe van az állandó önvizsgálatnak is és a rendszeres nőgyógyászati, tapintásos szűrésnek egyaránt.

Az emlőrák okai

Azok a nők, akiknek a családjában, a korábbiakban már előfordult a mellrák, veszélyeztetettebbek, mint azok, akiknél nem. A genetikailag kódolt esetek jellemzően fiatalabb korban, 40 év alatt fordulnak elő.

Kockázati tényezőt jelent továbbá, ha a menstruáció 12 évesnél fiatalabb korban kezdődött, ha a változókor 55 éves kor után jelentkezett, ha a nő soha nem szült illetve, ha az első terhesség 30 éves kor után történt. Az időskorban kialakult emlőrák nem hormonfüggő, ezáltal a hormonkezelésre sem reagál. Az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás vagy túlzott alkoholfogyasztás is nagyban hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

Az emlőrák tünetei

A korai szakaszban is érezhető fájdalom csupán az esetek 10%-ában jelentkezik. Legfontosabb az idegentest-érzéssel járó jellegzetes szövettöbblet, mely csomót érezhetjük a mellben vagy hónaljban. A szokatlanul duzzadt, kemény mell, a viszkető, váladékozó mellbimbó és az emlő rendellenes alakja is az emlőrák tünetei. Ha ezeket az elváltozásokat tapasztaljuk, érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

A jelenlegi leghatékonyabb szűrési eljárásnak a mammográfiás vizsgálat tekinthető, melynek segítségével már a néhány mm-es elváltozás is kimutatható.

Tegyünk meg mindent a megelőzés érdekében!

  1. Ne hagyjuk figyelmen kívül az esetleges vérzési rendellenességet! A hormonális egyensúly hiánya, különösen a változókor előtti vérzési problémák hajlamosítanak az emlőrákra!
  2. 20 éves kor után érdemes havonta elvégezni az önvizsgálatot!
  3. Évente járjunk el szűrővizsgálatra!
  4. A legkisebb gyanú esetén is forduljunk szakorvoshoz!
  5. Abban az esetben, ha a családban már előfordult az emlőrák, fokozottan figyeljünk az önvizsgálatra és a rendszeres szűrővizsgálatra!