Számos okot fel tud sorolni az, aki állandóan mindenhonnan elkésik. A notórius késésnek oka van: a pszichológusok úgy vélik üzenetértékű viselkedés, sokak szerint sértő udvariatlanság, többen  a “szundi” telefonfunkcióra fogják ezt a rossz beidegződést.  Több dolog állhat a háttérben, rengeteg tényező vezethet a késéshez:

watches-3147907_960_720

  • vannak , akik nehezen tartják észben az időpontokat, szétszórtak
  • vannak, akik a saját világukban élnek, a napi teendőinek végzésébe belemerülnek
  • előfordulhat, hogy a késés hátterében önbizalomhiány áll
  • vannak, akiknek tényleg mindig közbe jön valami
  • végül vannak, akik ha gondolják, hogy ezt megengedhetik maguknak

Feltehetjük a kérdéseket:  létezik egyáltalán olyan ember, aki csak néha késik? Mi dönti el hogy a késők csoportjába tartozunk-e? Lehet-e a notórius késő valaha pontos?

A pszichológusok korai éveinkre, kb. 6 éves korra teszik az időhöz való viszonyulást, melyet úgynevezett időkezelési minták alapján, tapasztalati úton sajátítunk el.  Az idő észlelése fokozatosan alakul ki, először a nagyobb időegységeket, végül a kisebbeket is meg tudjuk becsülni. Ebben a szakaszban a szülőknek nagy szerepük van, az ő viselkedésük minta a gyermek számára. Ahány ház, annyi szokás: bizonyos családokban rugalmasabban kezelik az időt, többen azonban kényszeres merevséggel állnak hozzá. A rendszeresség, pontosság, családi szokások (pl. pontban délben ebéd)  elsajátítása is nagyban hozzájárul az időgazdálkodáshoz, ezért egyénenként eltérő az.

time-3143537_960_720

Tad James pszichoterapeuta szerint időészlelésnek két típusa van.
Vannak időn keresztül érzékelők vagyis “time through” csoportba tartozó emberek, ők úgy látják maguk előtt az időt, mint egy idővonalon: a múltat a bal oldalon, a jövőt a jobb oldalon elhelyezve.  A másik, az “in time” időészlelési csoport, ők maguk mögé helyezik a múltat, a jelent pedig nehézkesen kötik össze a jövővel. Ezek az emberek az aktuális időben gondolkoznak, a csoport képviselői elsősorban a keleti kultúrák tagjai, az időn keresztül érzékelés jobban jellemzi az európaiakat.

Az időészlelésének szubjektivitása okán az emberek a saját “időhasználatukat” beépítik a személyiségükbe. Ugyanakkor fontos, hogy mindig tudatában legyünk annak, hogy az idő mindenki számára fontos, ezért ne késsünk és próbáljunk az időnkkel megfelelően gazdálkodni.