Napjainkban a robotizáció és az automatizáció  az élet megannyi szektorában utat tör, olykor meglepő, ám izgalmas területeken hódít meg. A pesszimistább spekulánsok természetesen az emberi szakértelem kiszorításától tartanak, de a legtöbb esetben arról beszélhetünk, hogy a gép és humán erő kombinációja kiváló csapatot eredményez. A technológia térhódítása nem fekete-fehér, mert az új technológiák, technológiai váltások nem megszüntetnek, hanem értelemszerűen sorra teremtenek is állásokat.

Összegyűjtöttünk 3 elragadó innovációt, melyek az elmúlt években világszerte egyre népszerűbbek.

1. Drónok a mezőgazdaságban

Új-Zélandon az elmúlt két évben a farmerek megszerették a dróntechnológiát és a több mint egy évszázadra visszanyúló szokást alakítanak át. Eddig a szabadban legelő állatcsordákat juhászkutyák terelték, mostanra praktikusan gépeket alkalmaznak. A drónok által csorda gyorsabban mozog, mérhetően kevesebb stressz éri az állatokat. A gépek nemcsak a legeltetésben és a folyamatos megfigyelésben támogatják a gazdákat, hanem a farm víz- és a táplálék-szintjét is megfigyelik, miközben minimálisan sem zavarják az állatokat és a gazdaság működését. A változás mérhető: két személy és egy kutyacsoport kétórás terelési munkáját egyetlenegy drón 45 perc alatt végzi el. Természetesen a kutyák jelenléte nélkülözhetetlen a továbbiakban is, hiszen mint minden más elektronikus eszköz hátulütője, hogy a helyszínre kell vinni és fel kell tölteni őket, míg a kutyák elemek nélkül is szakszerűen ellátják a feladataikat.

2. Robotkutyák az ételszállításban

A Continental német autóipari nagyvállalat elsősorban autógumikról, kerekekről ismert, azonban a Las Vegasi CES-en (Consumer Electronics Show) január elején egészen mást mutatott be a nagyközönségnek.  A svájci ANYbotics startuppal kollaborálva megalkották a robotkutyát.

3. Robotok a konyhában

Az NVIDIA kutatói Ikea-konyhában tanulmányozzák a robot-ember együttműködést. A collaborative robots technológia jelentheti a robotevolúció következő szakaszát, mely hasznos lehet a későbbiekben, az egészségügyben, a gyártásban, valamint az otthonokban is, akár a mozgáskorlátozott és más betegségekkel küszködő személyek számára is segítségül szolgálhatnak. A
cél az ember mellett természetes módon dolgozó robotok fejlesztése.