A Hung Vuong Ben Tre-i új halgyár, nap mint nap, a HACCP irányelveknek megfelelően állítja elő fagyasztott ételeit az európai és az orosz piac számára. Körülbelül 1500 alkalmazott dolgozza fel a napi kb. 250 tonnányi tenger gyümölcseit, a gyár összesen 30.000 m2 területén. A Güntner-féle párologtatók, léghűtők és spirál-csövek megbízhatóan szolgáltatják a normál, valamint az alacsony hőmérsékletű tárolókat és hideg fagyasztókat. Itt egy hőhullámos lemezes hőcserélőt használnak az elsődleges és a másodlagos áramkör összekapcsolására.

A Vietnami Hung Vuong Ben Tre haltermelő – a halipar egyik globális szereplője – tengeri termékekkel bővítette haltermék-kínálatát, ennek érdekében pedig új termelési kapacitásokat hozott létre. Az új halgyár, amely a vietnami Ben Tre tartományban található, összesen 30.000 m2 területtel rendelkezik, ahol körülbelül 12.500 m2 áll rendelkezésre termelési célokra, a másik 17.500 m2-t pedig logisztikai és raktározási célokra használják. Itt sokk-fagyasztják, adagolják, csomagolják és tárolják az édesvízi halakat, amiket aztán kiválasztanak a tengerentúli szállításra.

A Hung Vuong mintegy 1500 alkalmazottja IQF (individually quick frozen = egyedileg gyorsfagyasztott) minőségű tenger gyümölcseit állít elő. A halakat levágják, filézik, majd alakjuk, színük és méretük szerint osztályozzák. A további gyártási folyamat az alakítás és a fagyasztás szakaszait öleli fel. Itt a teljes adagolási folyamat kézzel történik.

Az üzem hűtőberendezéseinek ellen kell állniuk a szélsőséges feltételeknek: higiénikus gyártási és tárolási körülményeket kell biztosítaniuk a trópusi éghajlaton, valamint védekeznie kell a termelő helyiségekben uralkodó különösen magas korróziós eshetőségnek. A hatékonyabb energiaellátás és nagyfokú pontossággal vezérelt rendszer érdekében, a teljes hűtőberendezést optimalizálták. Az egész telepítést a robusztusság és a megbízható technológia jellemzi.

A HACCP irányelveknek megfelelő gyártás

Mivel a fagyasztott árukat a nyugat- és kelet-európai piacra, valamint Oroszországra szánják, a technológiának meg kell felelnie ezen célpiacok minőségi és higiéniai irányelvi követelményeinek. Ennek megfelelően az új tenger gyümölcseinek a termelését a HACCP irányelvekhez igazították. A Güntner a Hung Vuongot olyan léghűtőkkel támogatja, amelyek a TÜV Süd által HACCP-tanúsítottak. (vagy: HACCP tanúsítvánnyal elátottak).

Az üzem minőségi szabványainak további tanúsítványai: GLOBAL GAP, BRC, IFS, GMP, ISO 9001: 2008, ISO22000: 2005, HALAL, ISO / IEC17025: 2005, ASC, BAP és VietGAP. A karbantartási és szervizelési intervallumokat szerződés szerint végzik a minőségbiztosítás és a minőségirányítás követelményeinek megfelelően.

A gépházban az NH3 (ammónia) technológiával előállított hideget egy hidegvíz körön keresztül juttatják el a multifunkcionális feldolgozási területekre. A 750 kW teljesítményű hőhullámú thermolineVario TL0250 lemezes hőcserélő, sűrű interfészként szolgál az elsődleges és a másodlagos hűtési ciklus között.

Mélyfagyasztás nagy kapacitású Güntner spirálcsövekkel

A halfiléket nagyon rövid idő alatt kell lefagyasztani azért, hogy biztosítsák a késztermék frissességét és minőségét. A Güntner rozsdamentes acélból készült GCO hőcserélő spirálcsövei zavartalan működést biztosítanak az üzem különféle gyorsfagyasztó rendszereiben.

A rendkívüli NH3 (ammónia) hideget a hat IQF fagyasztó (egyedileg gyorsfagyasztott) termékek gyártása során használják, 340 kW-on, a nyolc formázó-alagút összesen 300 kW-val és négy légfúvós fagyasztóval (ABF) mely összesítve 400 kW-on működik. Ezekhez a fagyasztókhoz a Güntner összesen 24 nagy kapacitású és robusztus GCO spirálcsövet szállított. A fagyasztó maximális teljes teljesítménye 1040 kW.

A fagyasztókat szivattyú üzemmódban hideg NH3-al látják el az elsődleges hűtési cikluson keresztül. Az IQF és az keményítési alagutak szobahőmérséklete eléri a -40 °C-ot (T = -45 °C), míg az ABF fagyasztók -35 °C (T = -40 °C) hőmérsékleten működnek.

Hung Vuong Vállalat
A Hung Vuong vállalat Vietnamban a pangasius harcsa legnagyobb feldolgozója és exportőre. Jelenleg a vállalat termékei a világ 60 országában kaphatók. A Hung Vuong vállalat zárt rendszert működtet, a tenyésztéstől kezdve az akvakultúrán és a feldolgozáson keresztül a hűtőházi tárolásig és az exportálásig. A vállalat 42.000 tonna kapacitású, modern hűtőtárolóval rendelkezik saját használatra és bérleti szolgáltatásra is. Valamennyi üzem szigorúan alkalmazta a HACCP minősítésű szabványt, valamint a Global GAP, BRC, IFS, GMP, ISO 9001: 2008, ISO 22000: 2015, HALAL, ISO / IEC 17025: 2005, ASC, BAP és VietGAP szabványokat.

A fagyasztási folyamatot követően, a csomagolt árukat ideiglenesen a hőmérséklet-szabályozott és ellenőrzött raktárban tárolják. A hűtőtároló 2000 raklap számára ad helyet, és egyben a legmagasabb élelmiszer-minőséget is biztosítja, míg szállításra vár. A hűtőházak (-22 °C) és a normál hőmérsékletű tároló helyiségek (5 °C) teljes hűtőterhelése 185 kW. A fagyasztó helyiségek hőmérsékeltét az elsődleges hűtési ciklusban 4:1 szivattyúteljesítményű szivattyúval működő párologtatók biztosítják. Nyolc különböző méretű Güntner CUBIC Vario AGHN léghűtő és DX párologtató osztja el egyenletesen a hideget a tároló helyiségekben. Forró gázt használnak a léghűtők és a közvetlen tágulási párologtatók kiolvasztására.

Légkondicionálás hideg vízzel

Mivel ammóniát nem használnak a termelő helyiségekben, a teljes 700 kW-os légkondicionáló kapacitást hideg vízzel juttatják el a végberendezéshez. A TL0250 TCGL hőhullámú thermoline hűtőteljesítménye 750 kW. Güntner CUBIC Vario GGHF léghűtők biztosítják a gyártási helyiség hőmérsékletét, mely 15 °C, illetve 22 °C, – az előírt helyiségfunkcióknak megfelelően.

Az édesvízi haltermelő létesítményben 25 Güntner CUBIC Vario S-GGHF egység is működik, és ugyanannyi egységet – bár eltérően vannak felszerelve – helyeztek el a csarnokban, ahol a pangasius harcsa feldolgozása történik.

A gyártási helyiségekben tapasztalható maró (korrozív) légkör miatt, ezekbe a helyiségekbe a beépített egységek teljes burkolata és ventilátorvédői, rozsdamentes acélból készültek. A bordák AlMg3 anyagból készültek, hogy megakadályozzák a korróziót. A HACCP higiéniai követelményei szerint pedig még lefolyó-lejtésű csuklós tálcákkal is ellátták, hogy megakadályozzák a kondenzvíz képződését. A Güntner Streamer hatalmas légmennyiséget biztosít, mely irányított és egyenletes, így megfelelően hatékony levegőelosztást nyújt a termekben.