2020-ban már kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Műanyagmentes Július nevű nemzetközi kihívás, aminek első számú célja az, hogy felhívja az emberek figyelmét az egyszer használatos műanyagok okozta problémákra, és bemutassa azokat az alternatívákat, amelyekkel könnyedén és kevésbé környezetszennyezően tudjuk őket helyettesíteni.

Mi a baj a műanyaggal?

Maga a műanyag egy nagyon hasznos, többfunkciós termék, azonban, ha nem gyűjtjük szelektíven, számos problémát okozhat, hiszen a természetben nem bomlik le vagy csak nagyon sok idő után. Bizonyos számítások alapján 100-tól akár 1000 évig is tarthat a lebomlás folyamata, azonban biztosat nem tudunk.

Gondoltad volna, hogy a világ első műanyag fogkeféje például a mai napig nem bomlott le?

Ha nem gyűjtjük szelektíven, a műanyag kikerül a természetbe, így az élőlények életét is képes veszélyeztetni. Gondoljunk csak például az óceáni szemétszigetekre. Az óceánok tetején úszó hatalmas mennyiségű szemét a napfény, az ultraibolya sugárzás hatására a sós vízben elkezd bomlani, így mikroműanyag keletkezik, amit a vízi élőlények élelemnek néznek és megesznek.

A nem szelektíven gyűjtött, kommunális szemétbe bekerült műanyagokat senki nem fogja különválogatni és rendszerezni. Alapesetben a szemétlerakóba kerülnek, rosszabb esetben pedig a természetbe.

Az egyszer használatos műanyagokkal találkozhatunk a legtöbbet. Ilyenekbe kapjuk például elviteles rendelés esetén az ételeket, de a pet palackok is ezt a tábort erősítik.

Az emberi viselkedést vizsgáló szakemberek szerint 30 nap alatt tudunk beépíteni az életünkbe akár jó, akár rossz szokásokat. Erre alkalmas lehet akár a július is, hogy megteremtsük azokat a lehetőségeket, hogy ne termeljünk annyi műanyag hulladékot, mint előtte és sokkal fenntarthatóbban, hulladékmentesebben éljük a mindennapjainkat.

Az egyszer használatos termékek mellett a leginkább mikroműanyag szennyezők a műszálas ruhaneműk. A mosás során ezekből a ruhákból rengeteg természetre káros anyag szabadul ki, melyek először a lefolyóba, csatornahálózatba később pedig az élővizekbe jutnak.

Milyen módon tudjuk csökkenteni az egyszer használatos műanyag szemetünket?

A pet palackban árusított italok helyett részesítsük előnybe a kulacsokat! Az otthonról hozott, vagy útközben feltöltött italunkkal így amellett, hogy csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat, még spórolhatunk is, hiszen nem szükséges folyadékot vásárolnunk abban az esetben, ha megszomjaznánk, elég csupán csapvízzel feltölteni.

Könnyedén kiválthatjuk a bevásárláshoz szükséges nejlonzacskókat is például papírtáskával, vagy vászontáskával.

Miért kihívás a műanyagmentes július?

A vásárlások során nagyon nehéz olyan termékekhez jutnunk, amik nem műanyagból készültek vagy nincsenek bevonva az adott anyaggal.

Ha csak a lakossági hulladéktermelést nézzük, Magyarországon átlagosan az egy főre jutó hulladék nagysága egy évre, eléri a fél tonnát. (Az Eurostat 2019-es felmérése alapján).

Ezt a mennyiséget nagy mértékben lehetne csökkenteni, ha átgondoltan, tudatosan vásárolnánk és olyan termékekre esne a választásunk, melyek nincsenek bevonva különböző műanyagokkal.

Talán a legegyszerűbb megoldás, ha különböző tárolóeszközökkel, vászonzsákokkal felszerelkezve, felkeressük a helyi piacokat és a helyi termelőktől szerezzük be zöldségeinket, gyümölcseinket és különböző más termékeinket is egyaránt.

Azonban akkor se csüggedjünk, ha nem tudjuk 100%-osan kizárni a műanyagokat a mindennapjainkból, hiszen bizonyos műanyag termékek újrafelhasználhatóak.

Szerencsére a háztartások legtöbbjében és vállalatunk épületeiben is szelektív hulladékgyűjtés folyik, azonban érdemes arra is odafigyelni, hogy melyek azok a műanyagok, melyeket valóban újra lehet e hasznosítani és érdemes ezeket előnyben részesíteni.

Nagyban segíthet az újrahasznosítás szempontjából, ha megnézzük a csomagoláson lévő piktogrammokat, melyek megmutatják, hogy az újrahasznosítható e, avagy sem.

A nem újrahasznosítható műanyagok vagy a szeméttelepen végzik vagy a szemétégetőben. A szemétégetőbe került műanyagokból energia képződik, melynek hatására megfelelő égetés mellett kiszűrik a káros anyag kijutását a légtérbe. A maradék salakanyagot veszélyes hulladéktárolóba helyezik, ahol ártalmatlanítják.

2021 nagy fordulópont lesz, hiszen Európában az egyszer használatos műanyagok közül azokat, amelyeket könnyen lehet helyettesíteni, be fogják tiltani. Érdemes tehát időben felkészülnünk a 2021 nyarán életbelépő új szabályozásra! Minden lépés számít, ezért, ha módunkban áll, próbáljuk mellőzni az egyszer használatos termékeket és figyeljünk oda a szelektív gyűjtés maximális kihasználására!