Ahogy arról tavaly is beszámoltunk, a Movember egy világszerte ismert figyelemfelkeltő mozgalom, amelyet minden év novemberében rendeznek meg.  A férfiak a hónap elején megborotválkoznak majd a hónap hátralévő részében félreteszik a borotvájukat és megnövesztik a bajszukat, mellyel egy nemes ügy mellett teszik le a voksukat.

A hazánkban 2009 óta rendszeresen megtartott, egyébként Ausztráliából indult Movember mozgalom célja, hogy felhívja a férfiak figyelmét arra: ne hanyagolják el az egészségüket, figyeljenek oda a problémákra és vegyenek részt rendszeresen a szűrővizsgálatokon.

Hazánkban a prosztatarák gyakoriságát tekintve a tüdő-, a bélrendszeri- és a bőrrákok egyes típusai után következik. Évente körülbelül 4-5000 férfit diagnosztizálnak az adott betegséggel és közel 1300 beteg halálát okozza. A magas halálozási arány oka, hogy az újonnan felfedezett, többnyire tünetmentes betegek nagy része az észleléskor már előrehaladott és/vagy áttétes rákot hordoz, így nem minden esetben van lehetőség a teljeskörű kezelésre. Fontos tehát, hogy a lehető leghamarabb felfedezzük az esetleges megbetegedést, hiszen a korai észrevétel akár teljes gyógyulással is járhat.

Mi okozhatja a prosztatarákot?

A prosztatarák kialakulásának nincs egyetlen konkrét oka, hátterében több tényező szerepe is kimutatható.  Előfordulásának gyakorisága az életkor előrehaladtával növekedik és jellemző rá a családi halmozódás is. A megbetegedés leginkább az idősebb férfiak körében jellemző, leggyakrabban 80-85 éves kor között jelentkezik.

A genetikai okokra a halmozott családi előfordulás utal. Az első kromoszóma egyik génjének hibája kedvez a betegség kialakulásának. Nem szabad elfelejtenünk a hormonális okokat sem, hiszen a tumor csak tesztoszteron jelenlétében tud kifejlődni és növekedni.

Az étkezési szokások szerepét bizonyítja, hogy a zsíros, rostokban szegény, vörös húsban gazdag étrendben élők sokkal veszélyeztetettebbek.

Abban biztosak lehetünk, hogy nem fertőző, és kialakulása sem az egyén szexuális aktivitásával, sem pedig az általa esetlegesen korábban elszenvedett nemi betegségekkel nem áll összefüggésben.

A prosztatarák a betegség korai stádiumában nagy eséllyel gyógyítható és általában teljesen tünetmentes. Korai tünetei egyáltalán nincsenek, ezért gyakran már csak az előrehaladott, nem gyógyítható csak kezelhető esetben veszik észre. Nem példátlan, hogy csak véletlenül, más betegséggel kapcsolatos műtétet követő szövettani vizsgálatkor derül fény a megbetegedésre.

A prosztatarák diagnózisa

A betegség korai felismerésére az 50 év feletti férfiak rendszeres urológiai vizsgálata ad lehetőséget. Vérvétel nyomán meghatározzák a PSA-értéket, ami a korral és a prosztata méretével, illetve a betegség előrehaladottságával változik. Az általános klinikai, radiológiai és kiegészítő ultrahang-vizsgálatok a beteg állapotának megítéléséhez és az esetleges áttétek felderítéséhez szükséges.

A betegség korai felismerését a fizikális vizsgálat és a daganatos megbetegedések esetén a vérbe kerülő, ún. tumormarkerek kimutatása teszi lehetővé (PSA-vizsgálat).

A legfontosabb a megelőzés!

Különösen fontos, hogy már a legkisebb gyanú esetén is kivizsgáltassuk magunkat! Ajánlott 45 éves kor felett a rendszeres, urológiai ellenőrzés azoknak, akiknél a családban előfordult már prosztatarákos megbetegedés, 50 éves kor felett pedig minden férfi számára.