Minden év novemberében a férfiak egy teljes hónapra félreteszik borotváikat és bajuszt növesztenek egy különlegesen fontos ügy érdekében. A Movember elnevezés az angol moustache (bajusz) és a november szavak keresztezéséből alakult ki.

A mozgalom célja, hogy felhívják a figyelmet a férfiak egészségének megőrzésére, a prosztatarák és a hererák felismerésének fontosságára, amelyek a leggyakoribb tumoros megbetegedésekhez tartoznak az erősebbik nem körében. Általánosságban elmondható, hogy a férfiak sokkal ritkábban járnak orvoshoz és szűrővizsgálatokra, pedig az időben felismert prosztata- és hererák jó arányban gyógyítható, ezért nagyon fontosak a rendszeres szűrővizsgálatok.

Az Ausztráliából indított mozgalmat Magyarországon 10. alkalommal rendezi meg a Movember Magyarország Egyesület, a Güntner-Tata pedig ennek apropóján a Test-Őr program keretén belül a hónap első két hetében ingyenes PSA mérést végez a 40 év feletti munkatársak körében, melyre 207 fő jelentkezett.

A prosztatadaganat kialakulásának hajlamosító tényezői közé tartozik az öröklődő hajlam mellett az életkor is. Statisztikailag bizonyított, hogy akinek a felmenői között előfordult már a betegség, nagyobb eséllyel betegszik meg prosztatarákban, kiváltképp akkor, ha a megbetegedett családtagnál viszonylag fiatalon jelentkezett a kóros állapot. Az életkor előrehaladtával a betegség előfordulási aránya is növekszik, leggyakrabb a 65 év felettiek körében fordul elő.

Az időben észrevett, korai stádiumban felismert prosztata daganatok a legtöbb esetben egy egyszerű vérvétellel kimutathatóak.

A PSA egy olyan fehérje, amely csak és kizárólag a prosztatában található meg és ennek emelkedett szintje prosztata megnagyobbodásra vagy daganatra is utalhat. Érdemes laborvizsgálati tesztet csináltatni, mely a veszélyezettséget is könnyedén kimutatja. A PSA teszt mind a tünetekkel rendelkező, mind a tünetmentes betegek diagnózisának felállításában fontos szerepet játszik, segít eldönteni a szövettani vizsgálat szükségességét, továbbá segítséget nyújt a kór esetleges kiújulásának észrevételében.

Sajnos csak és kizárólag a rendszeres orvosi szűréssel és vizsgálattal lehet megelőzni a prosztatarák kialakulását, hiszen nem feltétlenül okoz panaszt, ezért sokszor már csak akkor kerül felismerésre, amikor már áttét is kialakult. A betegség kialakulásának pontos oka egyelőre ismeretlen, de egészséges életmóddal csökkenthető annak kockázata, rendszeres testmozgással, egészséges étrenddel és mérsékelt alkoholfogyasztással sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.