Mi a legfontosabb az életben, mi tesz igazán boldoggá minket? Erre a kérdésre kereste a választ Magyarország első életbölcsesség kutatása, mely 8600 magyar ember, több mint ötszázezer évnyi élettapasztalatát vizsgálta.

pexels-photo-254069Egészség, család, szeretet – három szó, mely igazán fontos számunkra, legalábbis egy kutatás szerint.  A kutatásban megkérdezettek 42 százaléka felelte azt, hogy a szeretet, 72 százaléka, hogy az egészség, 62 százalék azt, hogy a családjuk a legfontosabb.  Az eredményekből az is kiderült, hogy igazán boldoggá a jó kapcsolatok tehetnek minket. A válaszadók által leggyakrabban megjelölt tényezők ugyanis a kapcsolatoktól függőek. Fontos szeretetet adni, és kapni egyaránt, valamint tartozni valakihez.

A felmérésben a válaszadók 26 százaléka szerint a a mindennapi boldogságunkra az egészségünktől is függ, 22 százalék szerint pedig az apró örömök is ráhatással vannak a kiteljesedéshez.

pexels-photo-374845Érdekesség, hogy a pénz milyen szerepet tölt be az életünkben: a válaszadók szerint a pénz, illetve a jólét az 5., a munka a 10. legfontosabb dolog az életben.  A nemek és az életkor tekintetében elmondható, hogy a férfiak számára mind az anyagiak, mind pedig a munka többet nyom a latban,  illetve minél idősebb valaki, az egészség és az pénz egyre háttérbe szorul és átveszi a fontos szerepet a békesség és a türelem.

A felmérés során azt is megkérdezték az alanyoktól, hogy mit tanácsolnának a mai fiataloknak. Íme 8600 ember 5 legfontosabb életbölcsessége:

1. Légy kitartó, bátor. Küzdj az álmaidért és ne félj a változástól, az ismeretlentől! Ragadd meg a lehetőségeidet!

2. Tölts több időt azzal, aki fontos számodra! Legyetek szeretettel, tisztelettel, türelemmel egymás iránt!

3. Gondolkodj pozitívan! Becsüld meg, amid van, és ne légy elégedetlen!

4. Figyelj az egészségedre!

5. Tanulj, olvass, tapasztalj!