A brazíliai Paraná államban, Toledo Cityben működik a világ egyik legnagyobb élelmiszer-piaci szereplője, aki szinte teljes mértékben kihasználja a Güntner Group hatalmas portfólióját. Használva a termékek széles választékát, egész évben képesek fenntarthatóan üzemeltetni a húsüzemüket.

Amikor időszerűvé vált, hogy kibővítsék a hűtőüzemet, amiben naponta körülbelül 7000 sertést (kb. 714 tonna/nap) dolgoznak fel a legmodernebb technológiával, a projekt támogatásában a Güntner Brazil és a Therm Tech szakértelme felbecsülhetetlen értékűnek bizonyult.

Új hűtési koncepció a minimális súlyveszteségért

A specifikációk egyértelműek voltak: energiatakarékos hőcserélők kellenek a különféle technológiákhoz a már meglévő NH3 / glikol rendszer különböző alkalmazásaihoz.

Összesen 145 MGN és MDGN típusú Güntner léghűtőt szállítottak és szereltek be tengeri alumínium bordákkal, amelyek az olyan erős mechanikai ellenállásokat is jól bírják, mint az agresszív atmoszférás és a nagynyomású tisztítási eljárások (220 bar-ig).

A projekt specifikációknak megfelelően, a folyamatok kiváló szabályozásának és az energiafogyasztás csökkentésének részletezésével, a berendezés több mint 200 EC-ventilátort is tartalmazott (elektromos kapcsolású), ami így évente kb. 17 000 USA dollár megtakarítást jelentett.

A 25% propilén-glikollal működő összes Güntner léghűtőt úgy tervezték, hogy a másodlagos rendszerű hűtő helyiségekben, a kifinomult koncepció alapján működő rendszerek mellett a sertés tőkehús „fogyása” (súly csökkenése) minimális legyen.

A Güntner léghűtőit, melyeket korlátozott méretű helyiségekbe szántak, egy speciális kialakítású ventilátorházzal egészítettek ki. Ez lehetővé tette a 45°-os lefelé irányuló huzatot, aminek eredményeképpen, egy teljes méretű egység is elfért a korlátozott térben. Ezáltal azonos energiahatékonyságot és teljesítményt lehetett elérni a tőkehús hűtésére, miközben minimalizálták a súlycsökkenést.

Ez az innovatív megoldás biztosítja, hogy a tőkehús maximális súlycsökkenése ne haladhassa meg az 1,7%-ot, ami körülbelül napi 6 450 USA dollár megtakarítást ejlent. Ez éves szinten 2.320.000 USA dollár megtakarításnak felel meg a korábbi rendszer 2,3%-os súlyveszteségéhez képest.

 

A hagyományos folyamatok összehasonlítása a Güntner-megoldással szemben

- Hagyományos eljárások: 714 tonna/nap feldolgozott hús; súlyveszteség: 2,3% = 16,4 tonna/nap
- Minimális veszteség a Güntner-megoldással: 714 tonna/nap feldolgozott hús; súlyveszteség: 1,7% = 12,1 tonna/nap
- Különbség: Körülbelül 4284 kg/nap (kb. 42 disznó 1,55 USA dollár/kg átlagáron, ami napi 6 450 USA dollárt eredményez)
ECOSS – a legjobb megoldás párolgási kondenzációban az erőforrásmegtakarítása érdekében

Az energiafogyasztás csökkentése és a folyamatok szabályozása érdekében természetes módon esett a választás a Güntner ECOSS sorozatában a párolgási hűtőkre (párolgási kondenzátorok és folyadékhűtők). A hatékonyság és a fenntarthatóság fogalmát tovább erősítve, környezetbarát termékekkel is kiegészítették az ECOSS sorozat egységeit, melyek így EC ventilátorokkal és intelligens GMM vezérlőkkel is fel lettek szerelve.

Az alacsony üzemeltetési és fenntartási költségekhez kapcsolódó előnyök sokaságán túl, az alacsony vízfogyasztással, magas energiahatékonysággal és magas hőteljesítménnyel párosítva, a Güntner ECOSS egységsorozata jelentősen felülmúlja az „környezetbarát” koncepciót, hiszen a hosszú élettartamra gyártott berendezések olyan eljárással készülnek, amely jelentősen kevésbé károsak a környezetre.

Hatékonyság növekedés a másodlagos rendszerekben a lemezes hőcserélőknek köszönhetően

A szekunder körben használt propilén-glikol keverék hűtését a hatékony, hőhullámos ammónia lemezes hőcserélőt alkalmazó rendszer biztosítja. Ez a kaszkádrendszer a természetes NH3 hűtőközeget használja a propilén-glikol kör hűtésére, ezáltal biztonságosabb működést nyújt az alkalmazás számára. Az alacsony NH3 hűtőközeg-töltet és a korlátozott használat miatt; ezt leginkább csak a gépteremben használják, míg a propilén-glikolt (ami ártalmatlan az alkalmazottak számára) hűtésre és légkondicionálásra használják.

Két Güntner ECOSS párologtató kondenzációs egységet telepítettek a Thermowave lemezes hőcserélőkkel együtt, amelyek feladata, a túlhevített NH3 (túlhevítés mentesítés/vissza hűtés) hűtésére szolgálnak hővisszanyerés céljából. Ez a megoldás rendkívül előnyös a kompresszorokban elért energiamegtakarításnak köszönhetően. Ezen felül, lehetőség van a visszanyert hőt is felhasználni; összesen kb. 40.000 m3/év víz felmelegítésére, amit az általános szolgáltatásoknál használnak el. Ez évente nagyjából 11.300 USA dollár megtakarítást jelent.

Az energiaoptimalizált rendszer alacsony vízfogyasztással történő kiegészítése érdekében egy további Güntner ECOSS egység is működik, mint párologtató folyadékhűtő (hűtőtorony zárt körben) ami a kompresszorolaj hűtésére szolgál, így teljesen biztonságos, szabályozott, energia-optimalizált és fenntartható a teljes működés.