A legtöbb vágott virág Hollandiába érkezik, majd innen kerül elosztásra szerte a világon. Ezek a friss, vágott virágok elsősorban Kenyából és Etiópiából érkeznek Európába a stabil, napos éghajlat miatt. A virágokat zárt, hideg láncon keresztül szállítják az európai, amerikai és japán kiskereskedelmi üzletekbe. Az általunk gyártott hőcserélőket az érzékeny áruk hűtésére és tárolására használják.

Etiópia az elmúlt négy évben a világ negyedik legnagyobb vágott virág-exportőrévé vált. Az Ethiopian Airlines új, hűtött rakományterminálja, Addisz-Abebában, 17 000 négyzetméteren képes virágok, zöldségek és gyümölcsök ideiglenes tárolására, átlagosan 2 Celsius-fokon. A tárolási kapacitása körülbelül 600 000 tonna, így ez Afrika mezőgazdasági termékeinek legnagyobb exportra létesített terminálja.

Kenya és Afrika a kedvező éghajlatának köszönhetően (rengeteg fény és megfelelő páratartalom) képes alacsony termelési-, energia- és munkaerőköltségek mellett kiszolgálni a világ piacának legnagyobb részét virágokkal.

Kimagasló minőségű logisztika

A vágott virágokat, különösen a rózsákat, szépségük érdekében a lehető leghamarabb szükséges átadni a végfelhasználó számára. A hosszú szárú, speciális fajtákat a betakarítás és válogatás után először hideg vízbe helyezik, majd hideg helységben, körülbelül 5 Celsius-fokra hűtik le, így akadályozzák meg a rózsák növekedését és a rügyek kinyílását.

Néhány órányi hideg helyiségben történő előhűtés után egy gép kihúzza a leveleket a szár alsó részéből és méret szerint osztályozza a rózsákat. A munkavállalók ezt követően kézzel csomagolják be azokat, majd felkészítik őket a két-három napig tartó tengerentúli utazásra.

Tehergépkocsi, repülőgép és ismét tehergépkocsi útján kerülnek a rózsák Európába, az Egyesült Államokba és Japánba. A betakarítás és a tervek szerinti értékesítés között átlagosan nyolc nap telik el, a virágoknak az eladást követően pedig legalább egy hétig kell virágozniuk a tökéletes minőség érdekében.

A vágott virágok aktív anyagcserével rendelkeznek. Magas hőmérséklet és páratartalom igényük, víz-, fény-és tápanyagszükségleteik szakszerű szállítást igényelnek.

A vágott virágokra vonatkozó hűtési lehetőségek

Alapvetően három módszer létezik a vágott virágok hűtésére: természetes konvekciós hűtés, kényszerhűtés és vákuumhűtés. Mindhárom módszer más és más hatással van a vágott virágok eltarthatóságára.

A természetes konvekciós hűtés a hűtés legrégebbi formája. A hideg, ventilátorok használata nélkül oszlik el, és kevés légmozgással képes megfelelő hőmérsékleten tartani a termékeket. Ezzel szemben a ventilátorokkal végzett kényszerhűtés nagyon erős légmozgásokkal jár.

A vákuumhűtés alkalmazása tekinthető a vágott virágok tárolásának és szállításának technikai szempontból történő legigényesebb módjának. Az eljárás során tárolt virágokat először vízzel permetezik, majd a kamra hőmérsékletének megfelelő beállítása után a víz párolgása eltávolítja a hőt a vágott virágokból. A vákuumkamra gondosan szabályozott nyomásának csökkenése szintén előfeltétele a prémium minőségű végtermék szállításának.

Az általunk előállított technológia

A virággazdaságok hűtött logisztikai tárolóhelyiségeiben elsősorban a CUBIC Vario hőcserélőinket használják. Az Eurovent által tanúsított közvetlen párologtatóinkat a HACCP előírásnak megfelelően működő létesítmények számára engedélyezik. Ezt a koncepciót az élelmiszerek higiénikus és biztonságos előállítása érdekében fejlesztették ki, és ma az italipar kulcsfontosságú szabványa is egyben. A Güntner CUBIC Compact és CUBIC Vario léghűtőket a TÜV Süd HACCP tanúsítvánnyal látja el, ebből adódóan különösen azoknak a helyiségeknek a hűtésére alkalmasak, amelyekre a beltéri levegő higiéniai követelményei is vonatkoznak.

A ventilátorok elszívják a levegőt a mennyezet területéről és lehűtik azt. A termelt hideg levegő a padlóra zuhan, ezáltal képes minimalizálni a vágott virágok anyagcseréjét továbbá a mindenütt jelen lévő ártalmas penészspórákat.

Láthatjuk tehát, hogy lakásunk illatozó díszei hatalmas utat járnak meg addig, amíg hazaérkezünk velük, és elfoglalják méltó helyüket az asztalunkon.