Június harmadik vasárnapján tartották Magyarországon az apák napját, idén ez a nap 16-ára esett. Ilyenkor semmi más nem fontos, minthogy köszönetet mondjunk az apáknak, nagyapáknak és mindenkinek, akire atyánként tekintünk, de azért érdekes lehet, hogyan is alakult ki ez az ünnep.

Az apák napját a 20. század elején kezdték el megtartani az anyák napja párjaként.

Az ünnep egyik legnagyobb kezdeményezője az amerikai Sonora Smart Dodd volt. Apja, William Jackson Smart egyedülálló szülőként nevelte fel kilenc gyermekét, miután második felesége meghalt. Amikor a lány hallott az anyák napjáról, elhatározta, hogy mindent megtesz azért, hogy az apáknak is legyen egy hasonló ünnepük. Sonora kezdeményezésére végül egyes források szerint 1909-ben, mások szerint 1910-ben kapott támogatást a hatóságoktól.

A lány édesapja születésnapját, június 5-ét jelölte ki az apák napja dátumának, de mivel a hatóságok addigra nem készültek el a teendőkkel, június harmadik vasárnapja lett ez a nap. 1972-ben Richard Nixon amerikai elnök kezdeményezésére törvénybe iktatták megünneplését.

Magyarországi meghonosítására 1994-ben a Borsod megyei United Way indított mozgalmat Miskolcon.

Az apákat világszerte számos különböző időpontban ünneplik, Oroszországban már februárban, Romániában pedig már májusban megtartották, Ausztráliában pedig csak szeptemberben fogják.

Érdekes tény, hogy korábban ezen a napon bonyolították le a legtöbb “R-beszélgetés” (azt a telefonhívást, melynek költségeit a hívott fél viseli). Vélhetően, nem az apák hívatták vissza magukat…

Szintén meg kell említeni, hogy az Egyesült Királyságban az apák napja kilenc hónappal megelőzi az anyák napját, ezzel a gyermek fogantatása és megszületése közötti időt akarják szemléltetni.