Ahogy közeledik a jó idő, egyre nagyobb igényünk van arra, hogy minél több időt töltsünk a szabadban.  Akár rendszeres túrázók, akár alkalmankénti „erdőjárók” vagyunk, biztosan megtapasztaltuk már magunkon a természetjárás okozta pozitív hatásokat. A szabadban töltött idő csökkenti a stressz-szintet, javítja a koncentrációs képességet, segít a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek elleni harcban.  Javul az agy oxigénellátása és anyagcseréje, ezáltal a szellemi teljesítőképesség is. Ebből adódóan csökken az Alzheimer-kór és az időskori elbutulás veszélyének kockázata. Bizonyított tény továbbá az is, hogy mozgás hatására olyan szinten csökken a depresszió, mint egy gyógyszeres kezelés során, viszont nincsenek mellékhatások és függőség sem alakul ki. A fiatalok körében megfigyelhető az iskolai teljesítmény javulása és csökken a hiperaktivitás mértéke is.

Abban az esetben, ha üdítő, élményekben és látványosságokban gazdag kirándulásra vágyunk, nem kell messzire menjünk, hiszen helyben is fantasztikus lehetőségeink vannak a kikapcsolódásra.

Az egész évben látogatható Tatai Fényes Tanösvény tizennyolc állomással rendelkező ökoturisztikai útvonal. Egyedülálló növény- és állatvilágával interaktív betekintést nyújt a tatai fürdő közelében lévő terület természeti kincseinek rejtelmeibe. A fából készült sétány végigkalauzol minket a tiszta források és a láperdők égerfái között. Gyerekekkel is ideális hétvégi programhelyszín, hiszen játékos módon, kötélhídon, pallókon és hidakon sétálva ismertethetjük meg az új generációval a természet szépségét.

A Tatai Fényes Forrásvidék:

Szeretett városunkat, Tatát, a „Vizek Városaként” is szokás emlegetni, hiszen hajdanán számtalan forrás ontotta itt magából a kristálytiszta forrásvizet, legtöbbje a város ezen területén. Az 1950-es években, a Tatabánya környékén felerősödött bányászat következtében az addig háborítatlan és kiapadhatatlannak hitt források röpke húsz év alatt szinte teljesen elapadtak. A rendszerváltás utáni években azonban a szénbányák bezártak. 2001 májusában újra vízzel telítődtek meg a Fényes-fürdő területén lévő kiszáradt lápok és a forrásvidék azóta  is várja a feltöltődésre vágyó turistákat.

A hazánkban egyedülálló tatai ökoturisztikai tanösvény interaktív szórakozást kínál kicsik és nagyok számára egyaránt. Látogass el szeretteiddel a Fényes fürdő természetvédelmi szempontból is jelentős lápvidékére és ismerd meg egyedülálló élővilágát!

 

(Képek forrása: https://www.tataifenyestanosveny.hu/)