Számunkra a munkavállalóink egészsége prioritást élvez! A Güntner-Tata Kft. az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal karöltve, ingyenes influenzaoltást szervez az arra jelentkezett dolgozók számára. A decemberi nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítottuk a jelentkezést, így még januárban is tudjátok igényelni az oltást, az üzemorvosi rendelőben!

Az influenza olyan globális szintű járványok kirobbanásáért felelős vírus, amely ellen sokáig nem talált megfelelő védekezést az orvostudomány. Hogyan előzhetjük meg a kialakulását, mik a tünetei és milyen módon tudjuk kezelni a betegséget? Blogunkban most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Mi az influenza?

Az influenza olyan vírusos megbetegedés, melyet láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, valamint az orr és a légutak nyálkahártyájánakduzzanata jellemez. Az influenzavírusok, az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan cseppfertőzéssel terjednek. Az influenzás megbetegedések és a nátha között viszonylag nehéz különbséget tenni, azonban míg az előbbi esetében az egész légzőrendszer megbetegszik, úgy az utóbbinál a betegség leginkább az orrüreget érinti. A legjellemzőbb eltérés a kettő között, hogy amíg az influenza panaszai hirtelen jelentkeznek, addig a nátha esetében a beteg állapota lassan rosszabbodik.

A járványok körül az influenzavírusok A és B típusai azok, amelyek a legtöbb megbetegedést okozzák világszinten. Az influenzafertőzések terjedése kimagaslóan gyors. Közösségek (pl. munkahelyek, iskolák) tagjainak nagyrésze eshet ágynak egyik napról a másikra a vírus következtében. Magyarországon az országos járványok év elején kezdődnek, és akár 10 hétig is tarthatnak.

Melyek az influenza tünetei?

Az influenza kezdeti tünetei elsősorban a láz, hidegrázás, fejfájás, borzongás, rossz közérzet és az izomfájdalom. A panaszok a fertőzést követő 1-2 napban kezdődnek. Az első napokban a hidegrázás és a borzongás mellett gyakori a magas láz is, mely akár 39,5 C fokot is elérheti. Az alsó végtagokban és a háttájon intenzív, sajgó fájdalom jelentkezik, a fejfájás pedig a szemkörüli területeken is fájdalommal is járhat.

Kezelés esetén a panaszok általában 2-3 nap múlva eltűnnek, de akár öt napig is eltarthat, viszont a gyengeség és kimerültség még hetekig is fennállhat.

Hogyan előzhetjük meg az influenza kialakulását?

A vírus megelőzésének egyetlen hatékony módja az időben elvégzett védőoltás.

Kiemelten fontos évente ismételni a védőoltást, kiváltképp a kisgyermekek, idősek, krónikus betegek és a zsúfolt közösségbe járók esetében. A vakcinának körülbelül 2-3 hétre van szüksége a megfelelő védettség kialakításához, így annak beadását a járvány várható kezdetéhez érdemes igazítani. Számos tévhit kering a köztudatban a védőoltások szükségszerűségéről, pedig annak köszönhető, hogy mára, a fejlett országokban, szinte teljesen eltűntek az olyan fertőző betegségek, mint a feketehimlő vagy a járványos gyermekbénulás. Hazánkban átlagosan több mint egymillió ember kapja meg minden évben a védőoltást, mely kiváltképp jól tolerálható, eltekintve az oltás helyén keletkező esetenkénti kisebb fájdalomtól, duzzanattól.

Népességszinten a nagyobb járvány csak úgy előzhető meg, ha a lakosság túlnyomó többsége megkapja az influenza elleni védőoltást, hiszen a vírus már akkor képes fertőzni, amikor a tünetei nem is jelentkeztek.

Járvány esetén igyekezzünk távol tartani a beteget a közösségtől, hiszen a cseppfertőzés nem csupán köhögéssel, de a tárgyak és a kezeink közvetítésével is képes terjedni, ebből adódóan nagyon fontos a rendszeres, fertőtlenítő hatású kézmosás is.