A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, mely hazánkban kiemelt népszerűségnek örvend. Tavaly húsvétkor az ünnep kialakulását és hagyományait jártuk körül, az idei azonban az aktualitások fényében egy jóval rendhagyóbb bejegyzés lesz.

A koronavírus-járványból adódó korlátozások végett a húsvéti készülődés idén jelentősen más lesz, mint azt az elmúlt években megszoktuk. Hiába a gyönyörű, napos idő és az ünnepi szokások, a szabadban sétálás és a megszokott közös, generációkat összehozó családi programok, a fennálló járványügyi helyzet az idei ünnep mindannyiunk számára változásokat hozhat.

Habár idén talán nem tud az egész család összeülni és fiaink sem mehetnek locsolni, ettől még a húsvét él és a házi karantén idején sem érdemes megfeledkeznünk, vagy lemondanunk annak – kis átalakításokkal járó – megünnepléséről.

Még ebben a feje tetejére állt időszakban is érezzük az április jótékony hatásait, hiszen a felmelegedett időjárás és a természet ébredése megújulást és újjászületést hordoz. Sok család ünnepléséhez szorosan hozzátartoznak a locsolkodás és tojásfestés mellett a húsvétvasárnapi istentiszteletek is. Annak érdekében, hogy  maradjon ki most sem ez a fontos mozzanat, igaz, csupán az online térben, de idén is részt tudunk venni a szentmiséken. A Magyar Kurír weboldalán megtalálhatjuk a teljes online szentmise-közvetítések listáját, valamint a rádiós előadások időpontját és eléréséhez szükséges linket is.

Hiába a bezártság, a szüleinktől, családunk nagyobb részétől vagy a barátainktól való távolság, egy kis technikai közvetítéssel ezeket a napokat is „együtt tölthetjük” telefonon és interneten egyaránt. Egyeztessünk egy időpontot a család távoli tagjaival és indítsunk konferenciahívást, így a technológiának köszönhetően, habár személyesen nem is, de az online térben  együtt lehetünk. Idősebb rokonainkkal tartsuk telefonon a kapcsolatot és ne feledkezzünk meg róluk ilyenkor sem.

 

Aki kertes házban lakik, kicsit könnyebb dolga van a karantén-húsvét időszakában, hiszen a belső udvar könnyedén használható egy kis tojáskereső mókához a gyerekek számára. Mozgassuk meg őket egy kis kincskereséssel! Kert vagy udvar hiányában pedig a lakás különböző pontjain is eldughatjuk a csokikat, tojásokat és apró ajándékokat! Elrejthetünk különféle rövid üzeneteket is, amelyekre rejtvényeket vagy feladatokat írunk, mint például „ugrálj, mint egy nyuszi”, „bégess úgy, mint egy bárány”, így a szimpla kincskeresésből izgalmas és tovább tartó játék válik. Nehezítésképpen akár szembekötve is keresheti a tojásokat, miközben „hideg-meleg” útmutatásokkal is segítjük a keresést.

Attól, hogy nem fogadhatunk locsolókat vagy nem látogathatjuk meg a rokonainkat, ne engedjük el a tojásfestés hagyományát sem, a gyerekek biztosan értékelni fogják a közös programot.

 

 

Gondolkozzunk pozitívan és a szűk családdal együtt töltött időt próbáljuk meg minőségi programokkal színesíteni. Legyünk hálásak, azért hogy együtt lehetünk és koncentráljunk azokra a dolgokra, amik boldoggá tesznek minket az ünnepek alatt is. Pihenjünk, kapcsoljunk ki és ami a legfontosabb: Maradjunk otthon!