Légkondicionáló berendezés használata mellett vagy helyett is van módunk hűteni lakásunk belső tereit a hőség idején. Szörnyű érzés, amikor a kinti kánikula elől sietünk haza a hűs lakásba, azonban a jó idő helyett szauna fogad minket az ajtón betoppanva. Mit tehetünk ilyenkor?

Blogbejegyzésünkben most összeszedtünk néhány energiatakarékos házi praktikát annak érdekében, hogy az otthon töltött idő kellemes hőmérsékletben teljen.

A tikkasztó melegben fontos, hogy saját magunk mellett a lakásunkat is próbáljuk hűsíteni. Ha nap közben otthon tartózkodunk, akkor el kell kerülnünk a hőgutát és a melegből fakadó rossz közérzetet egyaránt. Nincs ez másképp este sem, hiszen lényeges, hogy ki tudjuk magukat pihenni. Márpedig a kánikula idején az éjszakai, megfelelő minőségű pihenés is jóval nehezebben megy, mint a hűvösebb hónapokban.

Blogbejegyzésünkben most összegyűjtöttünk néhány biztos módszert annak érdekében, hogy hűvösen tudjuk tartani a lakásunkat légkondicionáló használat nélkül is.

  1. Sötétítsünk napközben!

Az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb hűtési módszer a sötétítő függöny vagy redőny használata. A sötétítés mellett az ablakokat is zárjuk be, hogy ne jöjjön be napközben a kinti meleg! Ezzel a módszerrel sokat tehetünk annak érdekében, hogy a napsugárzás a legkevésbé érje a lakásunk vagy házunk belső tereit.

  1. Éjszaka szellőztessünk!

Még a felettébb meleg hónapokban is lehűl éjszaka a levegő. Ilyenkor, ha tehetjük, minden nagyobb nyílászárót nyissunk ki, akár kereszthuzatot képezve ezzel, ami hatására átmozgathatjuk a benti, meleg és fáradt levegőt. A légmozgás elősegítésére ne csak a külső, de a belső nyílászárókat is hagyjuk nyitva! Ha kihasználjuk a hűvösebb éjjeleteket, sokkal kipihentebben ébredhetünk reggel.

  1. Legyen légmozgás!

A redőnyök leengedésével, a függönyök behúzásával és a nyílászárók csukva tartásával télen a benti meleget óvhatjuk, nyáron pedig a kintit tarthatjuk távol. Ez a módszer amellett, hogy nagyon hasznos, a légáramlás csökkenését is eredményezheti, ezért jó, ha van otthon egy ventilátorunk, ami kellemes szellőt képes biztosítani számunkra. Ventilátor használatával „házi légkondit” is készíthetünk. Ennek lényege, hogy fuvallatát egy nagy fémtálnyi sózott jég fölé tereljük. (A só miatt a víz olvadási pontja alacsonyabbá válik, így elősegíti a „szuperhűtést”.) A párolgó hideg levegővel így lehűthetjük a környező levegőt, amit a ventilátorral szétoszthatunk a lakásban.

  1. Csökkentsük a hő- és páraforrásokat!

Ne főzzünk túl sokat, ha tehetjük, részesítsük előnyben a hideg ételeket! Kerüljük a meleg vízzel történő fürdőzést is, ami a lakást forró gőzzel tölti meg. Kapcsoljuk ki azokat az elektromos berendezéseket (például számítógép, televízió), melyek maguk is hőt termelnek, és éppen nem használjuk őket.

Mindezen praktikák mellett a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel az egyik legfontosabb óvintézkedés, akárhol tartózkodunk: lakásban, utcán vagy a munkahelyünkön.