A vírusos megbetegedések időszakában, mikor hemzsegnek körülöttünk a kórokozók, érdemes fokozottan figyelnünk a higéniára. Betegség, köhögés, tüsszentés esetén maszkot húzunk, ha pedig nincs módunk azonnal kezet mosni, kézfertőtlenítőt használunk. A koronavírus terjedésével egyelőre csak gyakori kézmosással, kézfertőtlenítéssel, valamint az immunrendszerünk erősítésével vagyunk képesek felvenni a harcot. De mi a teendőnk abban az esetben, ha útközben nincs lehetőségünk kézmosásra, vagy a boltok és webshopok polcairól elfogytak a kézfertőtlenítésre használható szerek, esetleg csak szimplán egy olcsóbb és környezettudatosabb megoldásra vágyunk?

Mielőtt ágynak dőlnénk, vagy karanténba kerülnénk, esetleg még komolyabb tüneteket észlelnénk magunkon, érdemes a saját kezünkbe venni az irányítást. Nem kell boltba, drogériába vagy gyógyszertárba szaladni, harcot vívni a tömött sorokban kígyózó vásárlókkal, hanem otthon, saját kezűleg is elkészíthetjük kézfertőtlenítő szerünket, mely jóval gazdaságosabb, mint a készen kapható társai.

Hogyan készítsünk kézfertőtlenítőt házilag?

A fertőtlenítő folyadékok alapja, fő hatóanyaga minden esetben az alkohol, mely baktérium-, vírus- és gombaölő hatással is rendelkezik. Viszonylag könnyedén hozzájuthatunk, hiszen minden gyógyszertárban beszerezhető alapanyag, csupán arra kell figyelni, hogy legalább 70%-os töménységűt válasszunk.

A többi alapanyag már rajtunk múlik, az alaprecepthez tehetünk akár antibakteriális hatással rendelkező illóolajokat, mint például a teafaolaj, eukaliptusz, fahéj vagy citrom. Az elkészült három deciliternyi készítményhez körülbelül 20-30 cseppet tehetünk. Az elkészült fertőtlenítőt töltsük fújós flakonba. Ez, a megszokottnál jóval folyékonyabb állagú szer már önmagában hatásos, azonban ha gélesebb, a készen vehető fertőtlenítőkhöz hasonló állagra vágyik, érdemes aloe vera gélt is hozzákevernie a készítményhez. Három-négy evőkanálnyi mennyiség már elegendő a kívánt állag eléréséhez, ennyit pedig egy nagyobb cserepes növény leveleiből is gond nélkül ki tudunk nyerni sajtolással, vagy turmix használatával. Az alaposan összerázott készítményt töltsük pumpás adagolóval ellátott flakonba!

Az alkohol, fertőtlenítő hatása mellett bőrszárazságot is okozhat, ezért érdemes körömvirág tartalmú krémmel vagy sheavajjal hidratálni a bőrt napjában többször is.

Ha fertőzött területen jártunk, vagy fertőzött személlyel találkoztunk és láz, száraz köhögés, légszomj tüneteit észleljük magunkon, akkor ne menjünk be a rendelőbe, esetleg ügyeletre, sőt a kórházba sem! Hívjuk ilyenkor a központi zöldszámok valamelyikét: 80/277-455, vagy 80/277-456. Óvintézkedésekkel elkerülhetjük a fertőzéseket, vagy azt, hogy esetleg továbbadjuk.