Egy boldog, kiegyensúlyozott gyermek láttán mindenki elkezd mosolyogni. Persze azonnal kérdezhetjük, hogy milyen a boldog gyermek, és mi teszi igazán boldoggá őket? Erre a kérdésre igazán bevált recept nincsen, ám egyet bizton állíthatunk: harmonikus, biztonságos, nyugodt környezetben a gyermek is stresszmentes, és vidám kedélyű. Szülőként a kellemes családi környezet megteremtésére törekszünk, és ez nincs másképp a Föld különböző hét pontját vizsgálva sem! Mei-Ling Hopgood újságíró a Business Insider hasábjain taglal néhány ötletet, melynek a gyökerei a How eskimos keep their babies warm könyvéből erednek. A könyvben a világ különböző kultúráit helyezte górcső alá, és jegyezte le a nevelési szokások kiemelendő sajátosságait.

Rugalmas az esti alvásidő
kid5
Argentínában az esti lefekvés idejéhez nem ragaszkodnak olyan konzervatívan mint például hazánkban.  Rengeteg  családi program nyúlik az estébe, ezáltal  a vacsora is későbbre datálódik, így később fekszenek le a gyerekek is aludni.

A nagyobb gyermekek felügyelnek a kicsikre
Polinéziában nem csak a szülőkre hárul a gyereknevelés terhe, az idősebb testvérek is besegítenek, nagyon meglepő módon már akár 3-4 évesen is ez a feladatuk.

Pozitív szemüveg: mindenben csak a jót keresnikid4

Dániában a negatív szituációkban is a hasznosat és a jót próbálják kiszűrni, a gyermekeket az optimista szemléletre nevelik. A fókusz nem a gyengeségek hangsúlyozásán van, hanem az erősségek fejlesztésén.

A bizalom becses talizmán

Talán a megszokás és a szükség szülte, de Japánban nagyobb a gyermekekbe vetett bizalma a szülőknek. Egészen pici koruktól fogva egyedül járnak iskolába rengeteg tömegközlekedési járművet használva.

A nagyszülők nagyobb szerepe
kid3
Kínában a nagyszülők szerepe roppant hangsúlyos, köszönhető ez annak is, hogy általában több generáció él együtt. A nagyszülők, és a többi családtagok a gyermekvigyázásban például jócskán kiveszik a részüket.

Fütyülés és szobatisztaság

Vietnámban és Kínában már átlagosan egyéves korukra szobatiszták a gyermekek.  A szobatisztaságra nevelésre egy módszert alkalmaznak: újszülött kortól fogva fütyülnek az anyák a babáknak, amikor elvégzik a dolgukat. Később ezzel emlékeztetik arra, hogy pisiljenek. A gyermekek a módszernek köszönhetően 9 hónaposan már füttyszóra végzik a dolgukat, kétévesen pedig teljesen szobatiszták.

Élvezd az ételed!kid2

A franciák rendszerint megadják a módját az étkezéseknek, teljes élvezettel és átéléssel esznek. Ezt a szemléletet a gyerekeknek is igyekeznek átadni: arra ösztönzik őket, hogy próbáljanak ki új dolgokat, semmi sem kényszer, és ha még sincs ínyükre a dolog abból sem csinálnak hatalmas ügyet.