Mi köze lehet a Güntnernek egy lazacfeldolgozóhoz? A válasz roppant egyszerű. A Güntner az elmúlt évtizedekben kis helyi vállalkozásból egy, a működésével az egész világot átfogó nemzetközi nagyvállalattá fejlődött. Vállalatcsoportunk minden kontinensen gyáregységekkel, valamint közvetlen- és közvetett kereskedelmi- és szervízhálózattal képviselteti magát, így nem meglepő, hogy a Güntner termékei egy lengyelországi lazacgyár nélkülözhetetlen alappillérei.

A Balti-tenger lengyel partján fekvő mega lazacgyár jelenleg több mint 60 000 tonna friss halat dolgoz fel évente – füstölt és pácolt lazac specialitásokat állítanak elő, főzésre kész nedves vagy fagyasztott lazac ételek formájában. A telephely klasszikus lazactermék-portfólióját kibővítették az új sushi és halleves gyártósorokkal. A vállalat szerint a telephely a legnagyobb, technológiailag legfejlettebb és leghatékonyabb lazacfeldolgozó üzem a világon.

Hatékony termelés

A friss lazac feldolgozását már a termelés helyén elkezdik feldolgozni, kifilézik, míg a gyárban, csomagolják és a megrendeléstől számított 24 órán belül szállításra készítik elő a nagymértékben automatizált és szigorúan ütemezett gyártás során. Semmilyen hal maradvány nem kerül elvesztegetésre, a halat teljesen feldolgozzák. Az emberi fogyasztásra alkalmatlan hal részeket értékesítik az állati élelmiszeriparnak. Az összes gyártó- és csomagolóhelyiséget 10–12 ° C-ra hűtik a gyártás során, miközben a hal belső hőmérséklete maximum 7 ° C  lehet.

Füstölve exportra

A tengerparttól gyűjtött fa felhasználásával a lazacot a házon belüli fejlett füstölőkben lévő tálcatartón füstölik – akár hidegen 28 ° C-on, akár forró 67 ° C -on fűszeres ételek esetén. A filéket ezután lazac szeletelő gépekkel szeletelik, lemérik és kézzel tálcára rakják. Az utolsó lépés az egyes lazactálcák csomagolása vákuumban. A friss, főzésre kész lazacot automatikusan darabolják megfelelő nagyságúra, mielőtt lehűtik a tárolási hőmérsékletre, és becsomagolják.

A pácolt lazac viszont 24 órán át érlelődik 10–12 ° C hőmérsékleten az adagolás és csomagolás előtt. A termék minőségét egy házon belüli laboratóriumban tesztelik a higiénikus előállítás biztosítása érdekében. A termelési helyiségeket a HACCP tanúsítvánnyal rendelkező Güntner léghűtővel látják el, hogy maximálisan megfeleljenek higiéniai előírásoknak.

A hideg levegőellátó berendezések átalakítása és bővítése

A gyártó létesítmények bővítéséhez szükséges felújítás során az első építési szakasz csarnokának hideg levegőellátását is új méretekre igazították. Ennek érdekében az üzemi mérnöki létesítményeket is az elvárásoknak megfelelően bővítették.

A géphelyiséget átalakították, és a termelés kibővült a működési műveletek során. Az összes feladat határideje nagyon szűk volt, így Güntnernek is a megrendelt gépeket éppen időben kellett leszállítania. Az építési munkálatok bármilyen késése, változásokat eredményezett az építési logisztikában (megrendelt gépek leszállítási határidejében), amelyet a Güntner rugalmas gyártásának le kellett követnie.