A legtöbb ember azt gondolja magáról, hogy jó hallgatóság és kiváló beszélgetőpartner. Valójában, ha megkapargatjuk a felszínt, akkor rájövünk: figyelmetlenek, szétszórtak, lusták és kicsit énközpontúak vagyunk. Ha a szívedre teszed a kezed, és felteszed a nagy kérdést, hogy szereted-e a saját hangod hallani, akkor mi lesz a válasz? Legyünk őszinték! Ha a következő 4 pontban magadra ismersz, ideje lehet kicsit fejlesztened a figyelmed.

pexels-photo-42504

  1. A véleményed a tökéletes igazság

Mindenről van véleményed és bátran felvállalod? Ez egy jó tulajdonság, sőt, kiváló beszélgetéseket lehet kezdeményezni az ilyen típusú emberekkel. Ám ha nem adsz teret a másiknak, nem hallgatod meg, és olykor nem gondolsz bele, hogy talán nem neked van igazad, akkor a jó beszélgető társból könnyedén válhatsz nyomasztóan vitatkozó partnerré. Egy vita attól lesz érdemi és izgalmas, ha különböző álláspontokat összeütközhetnek, vagyis mindenki lehetőséget kap arra, hogy elmondja az érveit és kibontakozhasson.

  1. Valahogy mindig kimaradsz a történetből

Mindenki tud mindenről csak te nem? Egészen biztosan ez a mindenki más hibája, vagy csak te nem figyeltél megint? A közvetlen környezetedben ahhoz, hogy megnyíljanak neked a barátaid és rokonaid, fontos hogy érezzék, figyelsz rájuk. Amennyiben csak te beszélsz és nem vagy j hallgatóság előfordulhat, hogy inkább meg sem osztják veled a gondokat, elvégre téged úgy sem érdekel mások baja.

  1. Az utolsó szó mindig a tied

A türelmetlenséged sok dologban megnyilvánulhat, de leginkább egy beszélgetés közben lehet a legnyilvánvalóbb. Ha képtelen vagy mások mondandóját végig hallgatni, gyakran belevágsz, vagy mások helyett befejezed a történetet, esetleg csak a saját gondolataidat szajkózod, akkor itt az idő, hogy megnyomd magadon a stop gombot. Ne fojtsd bele a másikba a szót, hallgasd végig még akkor is, ha úgy érzed, hogy az illető barokkos körmondatokban beszél.

  1. Te vagy a társaság középpontja

A társaság középpontjában álló emberek gyakran nem a jó kommunikációról híresek, hanem arról, hogy folyamatosan beszélnek- így másokat elnyomva a társaság többi tagját szóhoz sem engedik. A jó kommunikáció azon alapszik, hogy bár kiválóan beszélsz, de egyszerre fantasztikus hallgató is vagy. Ha figyelmes vagy és nyitott, akkor a párbeszédre törekedsz nem csak a beszédre…