Mit jelent az önmegvalósítás fogalma és hogyan állj neki a kiegyensúlyozott és elégedett élet megvalósításának?

Az önmegvalósítás fogalma a ’60-as évektől, az Abraham Maslow és Carl Rogers által elindított humanisztikus pszichológiai mozgalom megszületésével került a mindennapi szóhasználatba.

Ezen irányvonal képviselői szerint az önmegvalósítás a legmagasabb szintű emberi motiváció, az egyén az önmegvalósítás során kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket és az adottságaihoz mérten a legmagasabb szinten teljesíti kötelezettségeit. Első ránézésre könnyen definiálható fogalomnak tűnik, manapság pedig a karrierrel kapcsoljuk össze, viszont az önmegvalósítás mértéke nem a sikerrel, gazdagsággal vagy a hatalommal függ össze. Az önmegvalósítást tekinthetjük egy útnak, mely ahhoz kötődik és az által alakul, ahogy a megtett utat megéljük. A kiteljesedés egyáltalán nem látványos folyamat, lépésről lépésre történik és egy egész életen át tart.

Hogyan valósítsuk meg önmagunkat tudatosan?

A kiteljesedés alapvető jellemzője, hogy emberi lényként a legtöbbet próbáljuk kihozni magunkból, bármilyen, számunkra fontos fronton, akár a gyermeknevelés vagy a kedvenc kreatív hobbitárgyunk készítése során.

Az egyik legnehezebb lépés saját magunkra elegendő időt fordítani. Mindig akadnak sokkal fontosabbnak hitt feladatok, ház körüli teendők vagy felénk nyújtott elvárások, melyeknek igyekszünk megfelelni és észre se vesszük, máris véget ért a nap. Tegyük fel magunknak a kérdést, mivel vagyunk elégedettek és mi hiányzik az önmegvalósításunkhoz és a boldogságunkhoz?

Ragadjunk tollat és papírt, írjunk listát azokról a dolgokról, melyek boldoggá tesznek, illetve vegyük sorba régi terveinket, vágyainkat és vessük össze a jelenlegi életünkkel. Az önmegvalósítás lépéseinek legfontosabb fázisa a tényleges tett. Ne hagyjuk, hogy a lista csupán lista maradjon, merjünk tenni a saját boldogságunk és egy tartalmasabb élet felé!

Gondoljuk végig a számunkra fontos értékeket és sikereket, melyeket szeretnénk elérni hosszútávon az életben. Vegyük górcső alá a siker fogalmát, definiáljuk magát a szót! Mit jelent számunkra a siker? Sok pénzt? Elismerést? Nyugodt életet vagy állandó utazást?

Az önmegvalósítás során érdemes megvizsgálni a mindennapjainkban, hogy mi az, amitől jobban érezzük magunkat. Merjünk kimozdulni a komfortzónánkból, gondoljuk át a régről maradt terveinket és vágyainkat, melyek megvalósításának irányába eddig nem tettünk lépéseket.