A dániai Aarhaus Dokk1 parkolóház automatizált rendszere kényelmet biztosít minden sofőr számára, mert a parkolónak köszönhetően nincs több elfecsérelt idő, amit a körülményes parkolóhely keresgélésével töltünk. A parkoló legalsó szintjén található húsz darab parkoló boksz, amire a vezető beáll és innentől már minden automatizálva van. Egy motorizált plató szállítja a kocsit az üres helyre, majd behelyezi a járművet oda. Ez mindössze 2 perc leforgása alatt történik. Összesen 1.000 db parkolóhely található az Aarhaus Dokk1-ben. Természetesen a kocsi védve van a horpadástól, karcolástól, így nem csak időt spórol meg az autótulajdonos, de a jármű sértetlenül parkolhat a parkolóházban.

Ide kattintva megtekinthetjük a parkolóházat a működés közben.

Ha már automatizálásról beszélünk érdemes a Faraday nevű amerikai járműgyártó startupot is megjegyeznünk, mert sokan a Tesla új kihívójának tekintik. Idén januárban a CES konferencián mutatták be a FF Zero 01-et, amely teljesen elektromos futurisztikus autó. Június 17-től tesztelhetik a közutakon is a teljesen önjáró gépkocsit. Fontos megjegyezni, hogy járműveik még koncepció szinten léteznek, de egyes források szerint már más modellekkel együtt tesztelik a telephelyeken. Az első modell valós megjelenéséig addig is a itt a Batmobilra kísértetiesen emlékeztető koncepcióról egy látványos bemutató videó.

A Faraday egyike a 13 vállalatnak, amelyek a pilóta nélküli technológiát tesztelhetik az utakon. A fejlesztőcégek között a ringben vannak még egyebek között a Ford, Nissan és Mercedes autógyártók, a Google, és néhány ismeretlenebb ígéretes startup a Szilícium-völgyből.

Végezetül egy érdekes járgányról is ajánlott említést tennünk a technikai fejlesztéseket illetően, mely küllemben úgy néz ki mintha egy minibusz és egy golfautó keresztezéséből született volna. Az Olli nevet kapott speciális jármű 12 személy szállítására alkalmas és 11 óra alatt lehet kinyomtatni és összeilleszteni. A háromdimenziós nyomtatással elkészíthető autó sofőr nélküli és az IBM Watson ioT rendszerrel ellátott. Watson rendszer egy hangfelismerő funkcióval rendelkezik ennek köszönhetően Olli arra is képes, hogy megértse és válaszoljon az utasok kérdéseire. Olliról itt tekinthető meg a videó.