A vérellátás az egészségügyi szolgáltatások között kiemelt jelentőséggel bír, hiszen elegendő mennyiségű vérkészítmények nélkül számos beteg élete válságba kerülhet. A napi vérellátások ebből adódóan a vírus ellenére is elengedhetetlenek az országos vérkészlet fenntartásáért.
Mi a vér szerepe?

A vér a testünk legfontosabb alkotóeleme. Feladata, hogy az oxigént, szén-dioxidot, tápanyagokat, salakanyagokat és hormonokat szállítsa, de fontos szerepe van a szervezetünk hőháztartásában és a kórokozók elleni védekezésben is.

Miért fontos a véradás?

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában és életmentésében egyaránt. Jelenlegi tudásunk szerint semmivel nem tudjuk pótolni azt és mesterségesen sem vagyunk képesek előállítani. A hazánkban működő egészségügyi intézmények ellátásához évente körülbelül 390 000 alkalomnyi véradás szükséges annak érdekében, hogy garantált legyen a folyamatos ellátás. Naponta 1600-1800 véradóra lenne szükség országosan, ráadásul a véradás során levett vérből előállított legrövidebb lejáratú vérkészítmény csupán 5 napig használható fel, így a véradások folyamatossága is nélkülözhetetlen.

Mi, a Güntner-Tatánál fontosnak tartjuk, hogy ezekben a nehéz időkben is támogassuk a kórházak és az egészségügy működését, ezért – természetesen a megfelelő óvintézkedések biztosítása mellett – kiemelt figyelmet fordítunk a véradás fontosságára munkatársaink körében.

A véradás különleges feltételei a koronavírus járvány ideje alatt

A koronavírus cseppfertőzéssel terjedő betegség, ebből adódóan vérátömlesztéssel nem adható tovább, azonban a Covid 19-cel kapcsolatos óvintézkedésekhez köthetően jogosan merülhet fel bennünk az a kérdés, hogy a vírus hogyan befolyásolja a véradást és ennek kapcsán melyek a véradókat érintő legfontosabb változások. Az Országos Vérellátó Szolgálat összeszedte azokat a véradáshoz szükséges különleges feltételeket, amit a véradóknak be kell tartania a járvány ideje alatt.

Véradásra jelentkezni, továbbá a véradás területére belépni tilos a koronavírus megbetegedésben szenvedőknek, illetve azok számára, akik az utóbbi 14 napban külföldön jártak (kivételt képeznek a jogszabály szerinti „ingázók”). Az OVSZ továbbá arra kéri az önkéntes véradókat, hogy ha az utóbbi 14 napban észlelték magukon a vírus tüneteit, vagy kapcsolatba léptek olyan személlyel, akik valószínűsítetten vagy igazoltan fertőzöttek, szintén maradjanak otthon.

A COVID-19 betegségből való gyógyulást követően – tünetmentesség esetén – negatív PCR eredménnyel 14 nappal, teszt nélkül pedig 21 nappal adhatunk leghamarabb vért. Gyógyultnak tekinthető minden olyan személy, akinél az első tünetek megjelenése után legalább 10 nap telt el, nincsenek légúti tünetei, legalább három napja láztalan és a gyógyszeres kezelése is befejeződött.

A véradásról szóló általános tájékoztató és járványügyi időszakban történő véradás különleges feltételei az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján érhető el.