Ügyfelünk, a milfordi Hitchiner Maufacturing Co. Inc. befektetési öntvényekre és öntvényalapú részegységekre specializálódott. Létesítményük bővítése során a Hitchiner új hűtőrendszer telepítését tűzte ki céljául, mellyel csökkenthetik a város vízfogyasztását. A választható opciók áttekintése után az adiabatikus hűtők telepítése mellett döntöttek, melyek használatával a processzor energia- és vízmegtakarítást ér el.

Összesen hét darab adiabatikus szárazhűtő telepítéséére került sor, melyek használatával várhatóan 128 660 dollárral csökkentik az éves üzemeltetési költségeket. Mindegyik szárazhűtő tartalmaz 16 darab EC ventilátort is.

Az adiabatikus folyamat hőcsere nélkül is képes csökkenteni a hőmérsékletet. Az állapotváltozás során a termodinamikai rendszer és környezete között nem jön létre hőátadás. A hűtőrendszerben, a tekercs felületének külsejére telepített betéteket víz telíti el, a nedvesített párna fölé kerülő levegőt pedig ezáltal előhűtjük, ezzel védve a tekercseket.

A Hitchiner Manufacturing adiabatikus hűtői azzal a céllal lettek tervezve, hogy csökkentsék a város vízfogyasztását

Az adiabatikus rendszer modulálja a betétbe engedett vizet, így csökkentve a felhasznált víz mennyiségét. Ez az eljárás nagyobb hatékonyságot képes nyújtani a szokásos szárazhűtő berendezésekhez képest.

A telepített hőcserélők úgy lettek kialakítva, hogy el tudják látni az adott terhelést. Amint a környezeti hőmérséklet és a terhelés emelkedik, a ventilátorok bekapcsolnak, ezzel utasítva vissza a hőt, fenntartva a folyamathoz szükséges hőmérsékletet.

Abban az esetben, ha a környezeti hőmérséklet eléri a tervezett kapcsolási pontot, a víz önmagától telíti az alátétet. Minél magasabb a kapcsolási pont, annál hosszabb ideig képes működni a hűtő száraz üzemmódban, a víz előhűtése nélkül. Ennél is fontosabb, hogy az adiabatikus hűtő különféle ventilátorsebességekkel képes szabályozni a vizet, az energia és a víz megtakarítása érdekében. Az intelligens vezérlő képes elfogadni a víz és az energia költségeinek beméréséhez szükséges inputokat is.

A víz- és energiafelhasználási adatokat az adiabatikus vezérlő és a ventilátor tárolja, melyek több fronton is elérhetőek, ellenőrizhetőek.

Az újonnan kialakított hűtési rendszernek köszönhetően nincs állóvíz, ráadásul a meglévő víz hőmérséklete hidegebb az előzőekhez képest, ami megnehezíti a baktériumok elszaporodását is.

Az adiabatikus rendszer várhatóan éves szinten 13 3258 000 gallon vizet fog megtakarítani a városnak.