A történelmileg kiemelt és műemlékvédelem alatt álló épületek tekintetében, azok légkondicionálására és a berendezések használatára vonatkozó követelmények betartása igencsak megterhelő. A Pozsonyi várba egy külön szintet építettek, ahova a légkondicionáló-valamint az egyéb berendezéseket működtető gépeket helyezték el, a korszerűsítés jegyében pedig még egy mélygarázst is létrehoztak a történelmi kertek alatt. A beruházás rendkívül jó klimatikus feltételeket teremt a történelmi barokk légkörben; nem csupán az épületen belül, hanem annak környékén egyaránt.

A manapság már fehéren tündöklő kastély, Pozsony messziről jól látható nevezetessége. 1811-ben azonban porig égett, és a tűz számos szomszédos épületet is teljesen elpusztított.

A régészeti feltárásokat követően kiderült, hogy korántsem csak a pozsonyi vár védnökei élvezhették a kilátást a Duna fölötti 85 méter magas dombról – az első telepesek már az újkőkorban (Kr. E. 2500) ide érkeztek és itt hagyták nyomaikat a dombon, amely ma a kastély otthona. Ezek ténymegállapítások azt eredményezték, hogy a műemlékvédelem még sokkal nagyobb szerepet játszik majd, mint azt korábban hitték.

A nemrégiben befejezett, fundamentális és fenntartható felújítási munkálatok 126 millió euróba kerültek. Mielőtt azonban megkezdődhetett az építkezés, az egykori települések régészeti töredékeit használva biztosították a kultúrtörténetet, illetve rögzítették a kastély építésének korábbi szakaszait.

Áttekintés

Üzletág: HVAC-rendszerek (heating, ventilating, air-conditioning : fűtés, ventilláció, légkondicionálás)

Alkalmazás: HVAC (fűtés-ventilláció-légkondicionálás)

Ország / Régió: Szlovákia / Pozsony

Folyadék: Etilén / glikol oldat (etilénglikol)

Termék: Güntner VERTICAL Vario GFV

Mária Terézia stílusában 

A lerombolt várat majdnem 150 évvel a tűz után építették újjá, a jelenlegi felújítások pedig 2008-tól 2016-ig tartottak. A külső barokk stílusú létesítmények 2016-ban készültek el. A kormány által finanszírozott kastélyfelújítás célja az volt, hogy a történelmi épületcsoportot (ideértve a szomszédos épületeket és külső létesítményeket is), visszaállítsák eredeti, tűz előtti állapotának megfelelően. Ez azt jelenti, hogy a mai kastély építészeti stílusát – az újjáépítési munkálatok befejeztével – főként a reneszánsz és a korabarokk időszakok, valamint Mária Terézia (magyar) királynő és (osztrák) császárné uralkodása alatti bővítések és átalakítási munkálatok befolyásolták.

Az épület és a különböző helyiségek egész éves múzeum- és rendezvényhelyszínként történő felhasználása különleges légkondicionáló technológiát igényel, amely egyrészt a múzeumok kiállításaihoz – köztük a részben feltárt régészeti leletekhez, – másrészt pedig a különféle méretű és funkciójú rendezvénytermek klímaberendezési igényeihez igazodik.

Kelta leletek nyomában a mélygarázsban

A szigorú történelmi hagyatékok megóvása érdekében az illetékesek úgy döntöttek, hogy egy mélygarázst is építenek az egykori és a jövőbeni barokk kert alá, és a későbbre tervezett fasorok alatti részben kap helyett a teljes ellátás-technikai berendezés. Az egykori barokk kert, a várárok és a várfalak területén több éves kulturális és történelmi feltárási munkálatokat végeztek, ahol kelták nyomaira bukkantak. De csak a fenti munkálatok befejezése után szabadult fel az az új „L” alakú terület, ahova a technikai infrastruktúra és egy olyan mélygarázs került, amely a mozgáskorlátozott látogatóknak kínál 220 parkolóhelyet, amely lifttel is megközelíthető.

Güntner-féle szárazhűtők a talajszint alatt

Az új kert az 1778 és 1780 között épült kert mintájára épült. A nyugati része alatt, – amely a barokk korban a lovarda külső területe volt, és ahol most fasorok közt lehet sétálni – két párhuzamosan elhelyezkedő szoba van, amelyek mindegyike meghaladja a 60 métert. Ezek a helyiség rácsokon keresztül természetes módon szellőznek. Az első helyiségben, közvetlenül a fal mellett, összesen hét Güntner VERTICAL Vario GFV egység van elhelyezve, melynek össz hűtőteljesítménye 1400 kW.

A folyadékhűtők ventilátorai virtuálisan vannak a falba belesüllyesztve és a szomszédos helyiségbe vetítenek. Innen felmelegített levegő mennyezeti rácsokon keresztül jut ki a környezetbe. A Güntner VERTICAL Vario folyadékhűtők 34% etilénglikol oldatot hűtenek le 46° C-ról 41 ° C-ra. Ez az etilénglikol oldat négy vízhűtőt lát el (három Carrier és egy a Trane típusút), amelyek az Üvegház (Pálmaház) épületének gépházában kaptak helyet.

Személyre szabott tervezhetőség

A Güntner szárazhűtők egyik jellemzője, az energiatakarékos részterhelhetőség, aminek gazdasági szempontból van értelme például akkor, amikor nincsen látogató vagy vendég a kastély múzeumban vagy a rendezvényhelyszíneken. Az állítható sebességű ventilátorok pontosan annyi energiafogyasztást biztosítanak, mint amennyi kell, és különösen alacsony zajszinten működnek (50 dB 10 m távolságban). Működési zajuk alig hallható a föld felett. A Güntner VERTICAL Vario GFV egységeket kifejezetten a megrendelő által támasztott követelményeknek (max. 50 dB zaj / 10 m, télen ingyenes hűtés, méretkorlátozások) megfelelően tervezték. Az összes ventilátorát a felsőbbrendű frekvenciaváltók vezérlik.

Ma a kastélyban található a Történeti Múzeum, valamint a Szlovák Nemzeti Múzeum, időszakos kiállításai. Az egykori kastélykápolna ma koncertterem, az egykori lovasiskola pedig Üvegház (Pálmaház) néven kulturális és társasági rendezvényterem. Ezen kívül a kastély falain ​​belül találhatóak a Szlovák Nemzeti Tanács reprezentatív helyiségei, amelyeket például az informális miniszteri találkozókra és konferenciákra használtak az EU Szlovákia elnökségének idején, 2016-ban.