Ha balettről van szó, szinte mindenki előtt megjelennek a hattyúk tavának fehér tütüs, törékeny táncosai és táncosnői. A világ számos országában működnek balett társulatok, azonban vitathatatlan, hogy Oroszország élen jár a kiválóságban, tehetséges táncosokban és pompás előadásokban.  Az orosz balettművészet mögött több mint kétszázhetven évnyi páratlanul gazdag történet ragyog.

A világ első és egyben leghíresebb jégbalett-társulatát a Szentpétervári Állami Jégbalett-társulatot 1967-ben hoztak létre.  Egyedülálló módon, elsőként ötvözték a klasszikus balettet a műkorcsolyával. Első előadott darabjukat, a Diótörőt eredetileg egyedülálló eseménynek szánták a város 300. évfordulójának megünneplésére. Azonban a Diótörő a jégen azóta is töretlen sikernek örvend, a mai napig a társulat legmonumentálisabb és leglátványosabb produkciója. A társulat tagjainak majdnem mindegyikét díjazták már rangos nemzetközi elismeréssel a műkorcsolyázás terén, felkészülésüket pedig híres orosz balett-koreográfusok végzik.

A Szentpéterváron található mobil jégszínház 2017 augusztusa óta működik. Hűtőrendszere percek alatt kiváló minőségű jégpályát képes előállítani akár 35 ° C környezeti hőmérsékleten is. A hűtőkörből származó hulladékhőt egy GCHV típusú Güntner FLAT Vario kondenzátoron keresztül vezetik el.

A telepített hűtőrendszernek köszönhetően a Szentpétervári Állami Jégbalett-társulat évente akár 365 napot is tud edzeni és fellépni, ráadásul, ha a jégpályát nem erre a célra használják, akkor a helyi gyermekek számára nyitják meg kapuit.

A jégszínház mozgó jégpályájának hűtéstechnikáját az orosz AIRCOOL hűtőrendszereket telepítő cég szállította, szerelte össze és helyezte üzembe. Nyáron, amikor a jégpálya mérete 26 m x 56 m, a rendszer hűtőkapacitása 360 kW, míg télen, amikor a jég felülete gyakran kétszerese, 705 kW-ra nő.

A jégpálya belső működése polietilén csőelemekkel van biztosítva, amelyeket a padlóra fektettek egy párazáró filmre és egy szigetelő rétegre. A hideg etilén-glikolt egy AIRCOOL integrált szivattyúállomás szivattyúzza ezen a csőrendszeren keresztül úgy, hogy a csövek tetején ülő víz lefagyjon, ezzel hozva létre a kívánt keménységű jeget.

Az etilén-glikolt egy monoblokk hűtőgépben -9 ° C és -12 ° C közötti hőmérsékletre hűtjük. Az AIRCOOL szivattyúállomás a fagyos felület alatt lévő csőrendszerből a sóoldatot a hűtőközeg-párologtatójába tolja, ahol két félhermetikus dugattyús kompresszoron keresztül ismét lehűtik annak érdekében, hogy újra visszajuttassák a csőrendszerbe.

A fagyott felület feletti levegőt (ide értve a nézőtér levegőjét is) nem befolyásolja a jégpálya alatti lokalizált hűtés, ami azt jelenti, hogy a közönségnek nem több rétegbe öltözve kell végig néznie az előadást. A hűtőrendszer visszatérő hőjét hőcserélőn keresztül melegvíz körökben használják szennyvízelvezetési és fűtési célokra.

GCHV típusú Güntner FLAT Vario kondenzátor

A GCHV típusú Güntner FLAT Vario kondenzátort 820 kW teljesítményre tervezték, amely a keresletnek megfelelően vagy átkerül a hűtőkörből a melegvíz körbe, vagy eloszlik a környezetben. A Güntner kondenzátor a tartályoldattal együtt az AIRCOOL monoblokk nevű szerkezeti egységet képezi.