A koppenhágai nemzetközi zenei és sporteseményekre tervezett Royal Arena is az általunk gyártott hűtőberendezéseket választotta a kivitelezés során a zavartalan működés érdekében.

A Royal Arena egy modern multifunkcionális aréna, amely akár 17 000 vendég befogadására is alkalmas. Dánia új szórakoztató mekkáját 2017. február 3-án nyitotta meg a Metallica együttes, azóta pedig olyan világszínvonalú hírességek koncertjeinek adott otthont, mint Bruno Mars, Drake, Céline Dion, Aerosmith, Nick Cave, Queen + Adam Lambert, Depeche Mode, Sam Smith, Katy Perry, U2 és Post Malone.

A Koppenhága városközpontjától és a nemzetközi repülőtértől egyaránt néhány kilométerre fekvő Ørestad gyönyörű arénája egyedülálló kulturális találkozóhely. A jó akusztika, a szemet gyönyörködtető kivitelezés és a kényelmes ülőhelyek nagyban fokozzák a látogatók élményét. Az aréna nyitott és elegáns formatervezése elismert dán építészek felismerhető lenyomatát viseli.

A koncertek mellett számos musicalnek, tévé- és családi műsornak, stand-up shownak és nemzetközi sporteseménynek is otthont adott az évek során, például a 2017-es rövidpályás úszás Európa-bajnokságának, a 2018-as jégkorong-világbajnokságnak és a 2019-es férfi kézilabda-világbajnokságnak.

Az 35 000 m²-en elterülő aréna nagyterme alatt tágas előcsarnok helyezkedik el, melyet piacokra, vásárokra és kiállításokra is használnak, aminek eredményeként az aréna a város szabadidőközpontjául is szolgál. A Royal Arena Koppenhága déli részén, a város Ørestad Syd kerületében található, a városfejlesztési övezetben, sétányszerű zöldfelület veszi körül.

Formabontó épületszerkezet

Az arénában a koncertek mellett megrendezésre kerülő különféle sportesemények, például az asztalitenisz és a jégkorong miatt az épület mérnöki kivitelezése ennek megfelelően kifinomult. A kivitelezés során magas esztétikai követelményeket támasztott a dán 3XN építésziroda, a megbízott nagy-britanniai ME és a dán Rambøll mérnöki irodái számára. Gyakran a legszűkebb terekben kellett leküzdeniük az igényes szerkezet okozta nehézségeket.

A megvalósítás legfontosabb szempontjai a kimagasló kényelem, a kiváló akusztika és funkcionalitás voltak a fellépők, sportolók és mindenekelőtt a vendégek számára. Az ovális, kissé ívelt konzolos tető építészetileg is feltűnő. Mivel a központi rendezvényteremben nincsenek tartóoszlopok, ez a konstrukció akadálytalan kilátást biztosít a nézőtér minden pontjáról.

A jégen zajló események hűtési igénye több mint egyharmaddal magasabb

A teljes központi hűtési rendszer közvetlenül a tetőszerkezet alatt van elhelyezve, ezért telepítése és kialakítása különleges kihívásokat jelentett a mérnökök és a kivitelezők számára. A normál eseményekhez 2,3 MW hűtési teljesítményre van szükség, míg a jégen történő események esetén ez az érték 3,3 MW-ra nő.

Négy 1000 kW-os csavarkompresszor felelős a központi hűtésért, amelyet glikol-ciklusokba vezetnek át és 135 hűtő ellátására szolgálnak. Az előremenő és a visszatérő hőmérséklet a glikol-ciklusban normál körülmények között 6 ° C és 12 ° C, míg a jég esetén ez a hőmérséklet 2,5 ° C-ra, illetve 8,5 ° C-ra csökken.

Az eredeti tervek szerint a kompresszorokat egy zárt tartályban kellett elhelyezni a fallal körülvett géptérben. Ezt a tartályt 50 cm magas cölöpökre állították fel, a száraz hűtők viszont a tartály tetején kerültek elhelyezésre. A gépház hűtését oldalról, nyílt tér formájában biztosították. A száraz hűtők szűk helyének szabad terét tovább korlátozta a tetőtérben kinyúló acéltartó.

A technikai megoldást a V-SHAPE Vario GFD sorozat Güntner szárazhűtőjének 4×2-es, különböző méretű speciális modelljének kombinációja jelentette.

Güntner szárazhűtők a V-SHAPE Vario GFD sorozatból

A teljes előregyártott szerkezetet, a zárt térviszonyok miatt annyira pontosan megtervezték és kivitelezték, hogy a karima csatlakozásánál a maximális eltérés mindössze 5 mm volt.

A V-SHAPE Vario GFD sorozat négy Güntner szárazhűtőjét vezérléstechnikai szempontból összekapcsolták, hogy a vezérlőberendezés egy egységnek tekintse őket. A száraz hűtők ráadásul energiatakarékos ebm AxiTops-szal vannak felszerelve a zajszint csökkentése érdekében. A telepített HydroSpray rendszer biztosítja a kapacitást nagyon magas környezeti hőmérsékleti csúcsok esetében is.