Schwarczenberger István volt a cég első igazgatója. Az ő nevéhez fűződik a Güntner-Tata Kft. megalapítása, és globális szinten komoly vállalattá való fejlesztése egyaránt. Vállalatunknál a megalapítástól kezdve 17 évet töltött el vezető pozícióban.

30 évesek lettünk!  Fennállásunk alkalmából egy kicsit emlékezzünk vissza a kezdeti időszakra, a tatai egység indulására.

A kezdetek

Schwarczenberger István a vegyépszeri gyakornoki pályafutása alatt kétkezi, szerelési munkákat is végzett. Az úgynevezett „új gazdasági mechanizmus” időszakában már több, mint 800 ember munkáját irányította. A Vegyépszernél szerzett tapasztalatai alapján szakmai javaslatcsomagot nyújtott be az üzemek energiahatékonyságának javításáról. Az ottani vezetőség látta benne a fantáziát, ezért tanulmányútra küldték a Német Szövetségi Köztársaságba, Olaszországba, Franciaországba és a Benelux-államokba.

Az utazásai során szerzett tapasztalatot és tudást nagyon jól tudta kamatoztatni a későbbiek során. 1988-ban a Tatai Hűtőtechnika Szövetkezet kereskedelmi vezetői beosztásba került. Az akkor, körülbelül 600 embert foglalkoztató üzem, keleten és nyugaton is egyaránt ismert nagyvállalat volt, saját technológiával, gyártási technikával, piaccal és kiváló szakemberekkel.

1989-ben, az akkor oroszországi Minszkben nemzetközi hűtőtechnikai vásárt tartottak, ahol a Hűtőtechnika, mint a Szovjetunió legnagyobb beszállítója felkeltette az érdeklődését a nyugati küldöttségeknek. Ezen a vásáron kezdődött igazából a Güntner magyarországi története.

A magyar szövetség küldöttségével Willy Löffer, a Güntner ügyvezető igazgatója vette fel a kapcsolatot, majd a szakmai beszélgetések hamar tárgyalásokká alakultak. Az események olyannyira felgyorsultak, hogy 1989 decemberében már egy kis csapat el is indult a németországi betanulásra.

A megalakulás

Az anyavállalattal kötött szerződést 1990 februárjában írták alá, tavasszal pedig elkezdődhetett a közös munka. Az első munkatársak a Hűtőtechnikától jöttek, képzett, nagy tapasztalattal bíró szakemberek voltak. A Güntner ez idő tájt egy új svájci gyár indítását tervezte, már a gépsorok is megvoltak hozzá. Ezek kerültek végül hozzánk, Tatára, ahol a beüzemelés után már el is kezdődött a fehéráruk gyártása. A hihetetlen gyorsasággal létrejött gyáregység hamar a környék legmegbízhatóbb munkáltatójává nőtte ki magát.

Amikor öt éve, fennállásunk 25. évfordulója apropóján kérdeztük Schwarczenberger Istvánt a siker zálogáról elmondta, a munkavállalók és a munkáltató közötti korrekt kapcsolat jellemezte a vállalat fejlődését.

 „Az első pár évben, 3-400 fős létszámig személyesen ismertem nemcsak a munkatársaimat, hanem a családjukat is. A velem dolgozó kollégák személyes felelősséget éreztek a cég előmenetelében. Szaktudásukkal, hozzáállásukkal, ötleteikkel a vállalat fejlődését szolgálták. (…) A jövőt a szaktudás, a minőség és a hatékonyság biztosítja, ehhez pedig ma is megvan a szándék, az akarat és a háttér.”

Az elmúlt 30 év során több különleges helyszínen és projekt során alkalmazták az általunk gyártott egyedi termékeket. Munkáink jelen vannak a világ számos pontján, legyen szó fedett sípályáról Dubaiban, csillagvizsgálóról Chilében vagy akár logisztikai központról Svájcban. A tökéletes minőségi megvalósítás ezekben az esetekben is tovább növelte cégünk hírnevét. A megrendelőket megerősítette abban, hogy bizalommal fordulhatnak hozzánk.

Köszönjük minden munkatársunknak az elmúlt évtizedekben nyújtott kimagasló teljesítményt!