Nikola Tesla horvát-szerb-amerikai fizikus, feltaláló, villamosmérnök, gépészmérnök, filozófus. Életében 146 szabadalmat jegyeztek be a neve alatt, valamint róla nevezték el a mágneses indukció SI-mértékegységét is. Munkássága jelentősen hozzájárult a második ipari forradalomhoz, és döntő mértékben meghatározza jelenkori gazdasági és társadalmi életünket.

Következzen 5 hihetetlen tény, amit nem biztos, hogy tudtál Tesláról!

 1. A zseni gyermek

  Gyermekkorában már több nyelven beszélt és olvasott, s míg kortársai labdáztak, fogócskáztak, addig ő vízkereket épített.

 2. A környezetvédő

  Tesla tudta, hogy az emberiség feléli a Föld erőforrásait. Pontosan ez motiválta, hogy megújuló energiaforrásokkal kísérletezzen, laboratóriumában energiatakarékos világítást hozott létre .

 3. A kényszeres

  flash-113311_960_720Rengeteg apró rögeszmének hódolt: nem bírta elviselni a kerek tárgyakat, és a haj érintését. Egyszerűen ki nem állta a gyöngyök látványát, nem volt hajlandó olyan nővel szóba állni, aki gyöngysort viselt. Étkezés előtt megbecsülte az étel térfogatát, séta közben számolta a lépteit, mániája volt a hármas szám, ezért mindig tizennyolc (tehát hárommal osztható) szalvétával tisztította meg az asztalt a vacsora előtt, naponta háromszor mosta meg a kezét, és háromszor járt körbe minden épületet mielőtt belépett az ajtón.

 4. Budapesten is alkotott

  Tesla egy ideig Budapesten élt, éppen a Városligetben sétált barátjával Szigeti Antallal, amikor hirtelen eszébe jutott a megoldás, amin már 5 éve gondolkozott: egy bottal a homokba rajzolta a váltakozó áramú motor működését.

 5. Elméletben feltalálta a mobilinternetet 1901-ben

  Teslának remek ötletei voltak, ám ezeknek csak egy részét valósította meg a gyakorlatban is. Megálmodott egy rendszert, amely adatokat gyűjt, kódol és egy kézikészüléknek továbbít – tehát azt teszi, amit ma a mobilinternet a telefonokon. Szintén elméletben megalkotta a rádiócsillagászatot és a röntgent is.