A „Mid-Sweden 365” síalagútban egész évben -4° C körüli hőmérséklet van. A svédországi Gällö-Viken falu alagútrendszerét egykor katonai célokra építették, a közelmúltban pedig mintegy 37 millió svéd korona értékben újították fel, hogy fedett sportlétesítményként működhessen a továbbiakban. A zavartalan működés érdekében az általunk gyártott léghűtők, hőcserélő tekercsek, ammónia kondenzátorok, valamint száraz hűtők kerültek betelepítésre.

Az alagútrendszer Svédország szívében, Trondheim közelében, egy nemzeti rezervátumban található Sundsvall és Östersund között. A gránit-hegyben található sífutópályák teljes hossza 1,4 km, így a „Mid-Sweden 365” a világ legnagyobb fedett sílétesítményeinek egyike. Két pálya van előkészítve a sífutásra, a harmadik pedig korcsolyapálya. A pályákon kívül további hat darab, 50 méteres lőtér is található az átépített alagútrendszerben.

Az akár 13 méteres magasságkülönbség és a minden ízében professzionális kialakítás miatt, a sípálya amatőr és profi sífutók számára is kedvelt kikapcsolódási helyszín, a sportlétesítmény mellett pedig kávézók, öltözők, síüzletek is konferenciatermek is megtalálhatóak.

Nagyszabású projekt

A projekt megvalósítása komplexitásának hála, több speciális technikai kihívással bírt: a tervezés során számolni kellett a kőzetek hőerejével és az alagút szögletes szakaszaiból eredő légáramlási veszteséggel is.  A teljes HVAC-rendszer tervezését és telepítését a svéd Francks Kylindustri végezte, akik évtizedes tapasztalattal büszkélkedhetnek a hővisszanyerő komplex, ipari megoldások területén. Az ipari üzemekhez hasonlóan, központi ammónia hűtőkör és másodlagos glikol áramkörök beépítésére is sor került.

A fordulatszám-szabályozott ammónia-csavar kompresszorok 800kW hideget szolgáltatnak, így képesek megbirkózni a nyári külső hőmérséklettel is. Az ammónia hűtőművet egy tartályban helyezték el, a tetejére pedig egy Güntner GCHV AD típusú kondenzátor került FLAT Varioval, EC-ventilátorokkal és Güntner Motor Management-tel felszerelve. Az egység kondenzációs kapacitása 930 kW.

Güntner szárazhűtő FLAT Compact

A hűtőberendezés hegyre telepített része biztonsági okokból nem tartalmaz ammóniát, helyette 35%-os etilén-glikol-oldat biztosítja a téli hideget a síalagút számára. Az alagút teljes hűtőrendszeréhez 32000 liter sóoldatot használtak fel, mely folyadékból körülbelül 600 litert puffertartályban tartanak. A levegő és a talaj számára külön hűtőrendszerek kerültek kialakításra, melyek mindegyikének hőmérséklete -10° C körüli. A szekunder körök hulladékhőjét egy EC-ventilátorokkal és GMM-mel felszerelt Güntner FLAT Compact GFH szárazhűtővel juttatják el a környezetbe. A száraz hűtő száraz hűtési teljesítménye 135 kW (45 ° C / 35 ° C).

A sífutópálya alatti talajt hűtő spirálok hűtik, hogy megakadályozzák a hófelület olvadását és az azt követő fagyképződést, amelyet a sziklák hőbevitele és a megvilágítás okoz.

Légkondicionálás a Güntner GCO hőcserélőkkel

A szükséges hideg, de friss és oxigénben gazdag levegő biztosítása igazi kihívást jelentett a megvalósítás során. Nem csupán a sportolók által képzett hulladékhőt, de a szén-dioxidot és nedvességet tartalmazó levegőt is el kell oszlatni, hogy friss levegőt juttathassunk be a komplexumba. Abban az esetben, ha az alagútban sok ember tartózkodik, a szellőzőrendszer másodpercenként 5000 liter levegőt juttat a légtérbe, és helyettesíti a -6° C hőmérsékletű, 100% relatív páratartalmú, kondicionált téli levegővel.

A kint telepített légkezelő egység friss levegőjét egy regeneratív hidegvisszanyerő rendszer GCO-tekercsei hűtik elő. A párátlanítás szintén 3 darab GCO hőcserélő tekercsen keresztül történik, melyek teljes hőcserélő területe 775 m2. Ezek a tekercsek sorba vannak kapcsolva a külső és a beltéri levegő közötti hőmérséklet-különbség leküzdésére. A tekercseket hat óránként leolvasztják. Mivel folyamatosan friss levegőt kell biztosítani, két párhuzamos, váltakozva működtetett tekercssor van. A leolvasztáshoz a forró etilén-glikolt a kompresszorok hulladékhője felmelegíti, és külön rendszeren keresztül elosztja a hőcserélő tekercsében. Ez azt jelenti, hogy az egyik hűtőkör mindig leolvasztásra kerül, míg a másik hideg levegőt generál.

Güntner CUBIC Vario léghűtés

Tíz Güntner CUBIC Vario GGHN léghűtő került elhelyezésre a bejáratnál oly módon, hogy a friss, befújt levegő egyenletesen legyen képes eloszlani. A léghűtők -4 és -6 ° C közötti hőmérsékletet biztosítanak a hűtéshez, valamint a párátlanításhoz. Ennek a felszerelésnek a technológiája szinte teljesen megvédi a síelőket a hideg levegő okozta huzattól, ugyanakkor hűti a falakat. További előny, hogy a zajszint a hegyen belül nagyon alacsony, mivel a hangnyomásszint körülbelül 51 dB (A).

A síalagút ugyan csak a közelmúltban nyitotta meg kapuit, de az üzemeltetők már készen állnak a további tervekre, mivel a hegyen még több mint 50 barlang és folyosó áll rendelkezésre, amelyek összterülete kb. 12 000 m².